Blokáda brněnské tržnice skončila

Brno - Nepřetržitá blokáda tržnice v Olomoucké ulici v Brně skončila. Již podle předběžných údajů je zřejmé, že skončila úspěšně. Akce, která byla zahájena 1. srpna, byla zaměřena především proti prodeji nelegálního zboží a výrobě padělků.

Razie byla velice pečlivě naplánovaná a podílelo se na ní více než třicet inspektorů České obchodní inspekce, čtyřicet příslušníků cizinecké policie, asi sto celníků a na třicet brněnských policistů. Téměř 900 stánků v tržnici bylo v obležení kontrolorů celý víkend. Při razii se podařilo zabavit padělky za více než 100 milionů korun a zboží zaplnilo tři a půl kamionu. Celníci také objevili přímo na tržišti padělatelskou dílnu, kde trhovci vyráběli značky pro své zboží. Jihomoravští kontroloři navíc odhalili špatné hygienické podmínky v části tržnice, kde se prodávaly potraviny. Jako unikát dokonce zadrželi napodobeniny motorových pil jedné známé značky.

Poté se celníci rozhodli pro strategii nepřetržitého dozoru, kdy ve dne v noci hlídali brány tržnice a kontrolovali všechna auta, která jela do i ven z tržnice. Celníci hlídali tržnici 14 dní, dnes brány areálu opustili. V těchto čtrnácti dnech nezaznamenali policisté žádný pokus přivést nebo odvést padělané zboží. S tím však ani nepočítali. Jejich cílem bylo ochromit provoz na tržnici, která fungovala jako velkoobchod pro ostatní menší prodejce. To se podle prvních poznatků celníků podařilo. Nepřetržitý dozor v Olomoucké ulici končí, ale  ČOI a ostatní kontrolní složky plánují další akce v této i dalších tržnicích v kraji.