Moravští Romové si připoměli výročí transportu, nelíbí se jim stav pietních míst

Hodonín u Kunštátu - Pětašedesáté výročí největšího transportu moravských Romů do Osvětimni si připomněli na Blanensku. Stejně jako v Letech u Písku i v obci Hodonín u Kunštátu zřídili nacisti cikánský sběrný tábor, ze kterého se odjíždělo do koncentračních táborů.

V Hodoníně nacisté v letech 1942 až 1943 věznili 1396 Romů, na místě jich zahynulo 207, nejčastěji na zápal plic, tuberkulózu nebo tyfus. Celkem za války v Osvětimi skončilo na pět a půl tisíce Romů z Čech, Moravy a Slezka - přežila pouhá desetina. Pietní akty se konaly v nedalekém lese, v místě hromadného hrobu zdejších vězňů, obec si nepříjemnou minulost připomíná jen skromným kamenným náhrobkem.

Některé nacistické tábory na Moravě i v Čechách teď využívají podnikatelé, a to Romy znepokojuje. Zatímco v Letech u Písku je na pietním místě vepřín, v Hodoníně funguje v bývalém areálu cikánského tábora rekreační středisko. „Tyto dva tábory jsou skutečně jedinými na našem území a proto je potřeba o nich mluvit a srovnávat je právě s Terezínem,“ myslí si Michal Schuster, historik Muzea Romské kultury

Ministryně Džamila Stehlíková slíbila desítky milionů na úpravu cest, zřízení parkovišť a další potřebné infrastruktury na obou místech. Vláda zatím žádný její podnět neprojednávala. Kabinet by měl do konce roku rozhodnout, jaký typ památníku a v jakém rozsahu v Hodoníně i Letech vznikne. Podle ministryně Stehlíkové je na stole i možnost výkupu obou areálů od soukromníků a to třeba s pomocí peněz z některých zahraničních fondů.