Brněnští zastupitelé si nechají prověřit podezřelé zakázky

Brno - Brněnská radnice se rozhodla zpětně přehodnotit veřejné zakázky, které přidělila v uplynulých šesti letech. Zastupitelstvo jihomoravské metropole pověřilo k namátkovým kontrolám samotné pracovníky magistrátu. Ti mají vyšetřováním vybraných soutěží zprůhlednit politiku brněnské radnice kvůli údajnému sponzoringu ODS a nahrávkám, kde se mluví o přidělování veřejných zakázek v Brně.

Návrh občanských demokratů, aby zvolené zakázky prověřila nezávislá firma, se však setkal se zápornou reakcí ze strany zastupitelů. Podle primátora Romana Onderky (ČSSD) by to přišlo asi na 15 milionů korun a magistrát má přitom pro vnitřní kontrolu své nástroje. Zhotovený audit by měl obsáhnout zakázky z let, kdy v čele brněnské radnice stála právě ODS, i situaci z posledních dvou let. Kontrola bude namátková a přednostně se prověří zakázky, které navrhnou politici. Onderka uvedl, že sám bude chtít vidět kontrolu opravy brněnského domu umění. Rekonstrukce v nynějším stavu se oproti plánovanému rozpočtu výrazně prodražila.

Zastupitelé dnes hlasovali také o návrhu koaličního zastupitele Jiřího Zlatušky. Ten požadoval, aby na finanční úřad odešel jménem zastupitelstva podnět k hloubkové kontrole, která by prověřila hospodaření stavebních firem zmiňovaných na nahrávce i hospodaření jihomoravské ODS. Zároveň navrhoval prozkoumat, jak si dnešní i bývalí brněnští radní plnili své daňové povinnosti a jaký je jejich nemovitý majetek. Zlatuškův návrh však neprošel. Primátor svůj nesouhlas s ním zdůvodnil tím, že podnět finančnímu úřadu může Zlatuška podat, aniž by se na tom shodli zastupitelé.