V Jihlavě vystavují betlémy společně s panenkami

Jihlava – Unikátní výstava betlémů a panenek je v těchto dnech přístupná v Jihlavě. Koná se v bývalé továrně Tesly blízko centra města každý den včetně svátků až do Tří králů. Galeristka Marie Bohuňovská využila pauzu, než se začne areál bývalé továrny na Havlíčkově ulici přestavovat na obytné polyfunkční centrum a uspořádala tady asi největší vánoční výstavu, jakou kdy Jihlava zažila. Celkově je k vidění čtyřicet osm betlémů a betlémků, tedy velkých i malých, a 174 panenek z porcelánu.

Nejvíce betlémů je papírových a ručně vyřezávaných ze dřeva, ale najdou se také unikáty z perníku, kukuřičného šustí, slámy, keramiky nebo moduritu. Nechybí ani unikáty v podobě miniatur nebo naopak velký betlém z jediného kusu dřeva. „Máme tady i miniaturu z Říma ve svíčce, jde o betlém z kovu od trapistů,“ doplňuje výčet Bohuňovská.

Druhou část expozice tvoří porcelánové panenky pražské rodačky žijící v Německu Anny Šlesingerové, návštěvníky upoutá například detailně propracovaná císařovna Sissi nebo panny s otáčející se trojicí různých obličejů.