V Havlíčkově Brodě je uzavřená důležitá křižovatka

Havlíčkův Brod – Dnes začala uzavírka vytížené světelné křižovatky v Masarykově ulici v Havlíčkově Brodě. Místo, kde se setkávají silnice I. třídy číslo 34 a 38, musí řidiči osobních aut objíždět centrem města, komplikace čekají také na cestující v autobusech. Uzavírka křižovatky potrvá až do září. V Masarykově ulici navíc pokračuje výstavba podchodu pro chodce, kvůli kterému je průjezd městem komplikovaný a především v březnu několikrát zcela zkolabovala doprava. Přes očekávaný kolaps byl však odpoledne provoz na křižovatce a v Dolní ulici ve směru do centra poměrně plynulý. Policisté nezaznamenali dopravní nehodu nebo jiný problém související s uzavřením křižovatky.

Podle dopravního inženýra havlíčkobrodské policie Luboše Málka situaci zlepšil odklon těžkých nákladních aut nad 7,5 tuny již v okolních městech - v Humpolci, Ždírci nad Doubravou a ve Štokách. Během dne podle něj přicházejí od lidí i policistů návrhy na další zlepšení dopravního značení. Masarykovou ulicí denně projede kolem 20 000 aut.

Kvůli opravě důležité křižovatky nesmějí do města vůbec jezdit kamiony, na to dohlížejí policisté. „Posílili jsme hlídkovou službu,“ uvedl David Jirák z havlíčkobrodské policie. Na vyznačené objízdné trasy pro nákladní dopravu si stěžují řidiči, podle kterých se tam vedle sebe nevejdou dva kamiony.

Reportáž Lukáše Stejskala a Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Podle mluvčí radnice Aleny Doležalové se provoz může zhoršit už ve čtvrtek, kdy bude provoz na křižovatce ve směru od výpadové silnice na Humpolec řízen kyvadlově semafory. Radnice zaznamenává první stížnosti od lidí poukazujících na přítomnost kamionů ve městě přes zákaz vjezdu. „Policisté kamiony zastavují a řidiče pokutují,“ doplnila Doležalová.

Další komplikace čekají na řidiče i v pátek, kdy se do města sjíždějí tisíce zahrádkářů na výstavu Zahrada 2009.

Přestavba křižovatky silnic I/34 a I/38 bude stát přes 20 milionů korun, zaplatí ji Ředitelství silnic a dálnic. Během rekonstrukce bude komunikace ve směru od Humpolce rozšířena o odbočovací pruh na Jihlavu. Úprava má pomoci zrychlit průjezd v tomto problematickém místě. 

Nejedná se o jedinou komplikaci na Vysočině. Uzavírky čekají na řidiče i na hlavních tazích také mezi Jihlavou a Pelhřimovem, mezi Žďárem nad Sázavou a Novým Městem na Moravě a mezi Pelhřimovem a Táborem. Všude se opravují po zimě děravé silnice. A se zpožděním či změnou jízdních řádů musí počítat i lidé cestující autobusy.

Aktuální dopravní uzavírky a omezení v kraji Vysočina
Zdroj: ČT24/JSDI, Kraj Vysočina