Rodiče dětí z Vysočiny kritizují špatnou dostupnost očkování proti chřipce

Jihlava – Na Vysočině zítra začne vakcinace chronicky nemocných dětí. Rodičům ale vadí její špatná dostupnost. V celém kraji se totiž očkuje jen v Jihlavě. Na injekci navíc děti mohou přijet jen v pátek dopoledne po předchozím objednání. Pro rodiče tak mnohdy jde o výlet na celý den. Většina zdravotníků se také odmítla proti chřipce očkovat a kraj má tak k dispozici několik set volných vakcín. Pro očkování dalších skupin vybraných obyvatel mu ale zatím chybí seznamy.

„To bych musela přes Havlíčkův Brod do Jihlavy a zpátky. To je na celý den,“ řekla ČT matka astmatika ze Světlé nad Sázavou Olga Jelínková. Podle vedoucího krajského odboru zdravotnictví Lukáše Kettnera je za vším složitá logistika: „Balení je po deseti kusech, tak se musí nazvat pacienti, aby se to celé využívalo.“

V dalších nemocnicích kraje zatím zejí vakcinační centra prázdnotou. Většina zdravotníků totiž očkování odmítla. Například v pelhřimovské nemocnici se nechalo naočkovat jen 80 z téměř 500 set zdravotníků. Podle lékařů už se tak dávno mohlo začít s očkováním hasičů, policistů a dalších zaměstnanců vybraných státem.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

„Vakcinačních látek je dostatek. Nebyl vyhlášen stav epidemie, je škoda, že se nevakcinuje,“ řekla ČT primářka Mikrobiologického oddělení Nemocnice Pelhřimov Jana Černá. Nemocnice ale podle ní zatím žádné seznamy neobdržela a ani nemá pokyn k vakcinaci dalších lidí. Pokud tedy ministerstvo zdravotnictví nerozhodne jinak, začne se na Vysočině s vakcinací hasičů, policistů a dalších lidí z integrovaného záchranného systému až po Novém roce. „Je potřeba ctít nějaká pravidla a je potřeba vědět, kolik vakcín zbylo,“ dodal Kettner.