Malé obce řeší své malé křivdy - třeba spor okolo devíti hasičských přileb

Vyškov - Kožušice a Uhřice jsou dvě malé obce na Vyškovsku, jejich vzájemné vztahy už 36 let kalí stará křivda – devět vypůjčených hasičských přileb. Celý spor začal v roce 1973, kdy se v Brně konala velká mezinárodní hasičská přehlídka. Vyškovsko měli reprezentovat dobrovolní hasiči z Uhřic, jenomže jim k dokonalé výzbroji scházely historické přílby. Sousední Kožušice se proto nabídly, že jim je půjčí. Od té doby se ale obce dohadují, jestli se přilby vrátily.

Obyvatelé Kožušic tvrdí, že už půjčka trvá příliš dlouho. Bývalý velitel hasičů v Kožušicích Jiří Brňák tvrdí, že on sám přilby půjčoval a na dokladu bylo jasně napsáno, že jde o zápůjčku. Jenomže předseda revizní rady Okresního sdružení hasičů Jaroslav Bejlek vše vidí jinak: „Já jsem se dozvěděl od žijícího 82letého Jana Voňky z Uhřic, který mně řekl: Jaroslave, ty přilby byly vráceny.“ 

Zřejmě poslední kapkou letitého sporu bylo, když přijeli uhřičtí hasiči v inkriminovaných helmách na oslavy 100. výročí dobrovolného hasičského sboru v Kožušicích a ještě si za vystoupení nechali zaplatit. Letos si v Kožušicích připomínali 110. výročí sboru, kolegy z Uhřic už ale nepozvali. Zřejmě poslední šanci spor rozlouskout budou mít hasiči 10. ledna, kdy se obě strany sejdou u jednacího stolu v místní hospodě.

Reportáž Michala Šebely (zdroj: ČT24)