Ledová stěna ve Víru opět slouží horolezcům

Vír (Žďár nad Sázavou) – V obci Vír na pomezí Vysočiny a Moravskoslezského kraje i letos v zimě slouží horolezcům uměle vytvořená ledová stěna. Ledová skála, kterou horolezci během pěti dnů kropili vodou, je vysoká 50 metrů. V Česku jde o raritu, neboť nejbližší podobná stěna je až v Tatrách nebo ve Francii. Letos je k dispozici nejen pro profesionály, kteří na skále trénují před expedicemi, ale také pro horolezce amatéry nebo úplné začátečníky.

Provozovatel stěny a horolezec David Matuška provozuje u stěny i půjčovnu potřebného vybavení. Amatérům při pokusu stěnu zdolat asistuje. „Bez cepínu, maček a přilby není umožněn přístup na tuto skálu, protože je to nebezpečné,“ upozornil ale jeho kolega Tomáš Kryštof.

Stěna je oproti loňskému roku o 7 metrů vyšší. Na sklonku ledna na ní proběhne první mistrovství České republiky v rychlolezení. Ledová plocha přitom letos vznikala nadvakrát. Stříkání vody začalo už v půli prosince. Jak ale připomněl provozovatel stěny David Matuška, po pěti dnech přišla obleva a do týdne zmizela ze skály valná část ledu.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)