Moravští vinaři začínají dokyselovat víno

Brno - Novinka letošního vinařského roku: čeští a moravští výrobci vína mohou přikyselovat, tedy upravovat víno dodatečným přidáním kyseliny. Umožňuje jim to návrh, který schválila vláda. Udělit takovou výjimku dovoluje evropská legislativa. Vinaři takovou možnost vítají. „Letošní rok byl extrémně slunečný, u řady odrůd se sklízely hrozny s velmi vysokou cukernatostí. Ta ale může naopak způsobit, že hlavně bílé hrozny ztrácejí přirozený obsah kyselin,“ vysvětluje předseda Svazu vinařů Jiří Sedlo.

Možnost přikyselit víno se chystá využít třeba i vinař Radomil Baloun z Velkých Pavlovic. „Nejde o žádnou chemii, ale o přirozenou úpravu vína. Některá bílá vína měla tak vysoké cukry, že se to při kvašení podepíše na obsahu kyselin. Malý obsah kyselin může být na závadu a může vést i ke zkalení vína. Proto do vína přidám kyselinu vinnou nebo mléčnou, kterou víno přirozeně obsahuje, aby se rovnováha vína vyrovnala, “ popisuje Baloun. Jinou možností je „kupážovat“, tedy spojovat vína s různou kyselostí.

Dosladit, nebo okyselit?

Odborníci o okyselování vína (zdroj: ČT24)

U tuzemských vinařů je přitom mnohem víc obvyklé doslazování vína, i tuto úpravu unie povoluje, aby se vyrovnaly podmínky více a méně slunečných vinařských regionů. Tentokrát ale výjimečná sezona s nadbytkem slunečních paprsků nutí vinaře řešit opačný problém. Ne všichni námi oslovení vinaři o přikyselování uvažují, někteří tvrdí, že jejich vína takovou úpravu nepotřebují, jiní sázejí na ekologickou výrobu vína bez jakýchkoliv úprav. Možnosti přikyselovat víno už využily i sousední Rakousko a Německo.