Student vyzdobil Držkovou sněhovými sochami

Držková (Zlínsko) - Nové a nečekané obyvatele má dočasně obec Držková na Zlínsku. Bájné postavy ze sněhu tam pro radost sobě i ostatním tvoří student, který se rozhodl stavění sněhuláků povýšit na umění.

Egyptská sfinga si lehla – možná nepohodlně, ale majestátně – u silnice před obecním úřadem uprostřed valašské vesničky Držková. O kousek dál jako by se zaběhlo slůně ze zlínské zoologické zahrady. S puklou hrudí a zázračným šémem uprostřed čela to pozoruje mohutný bájný Golem. Skupině chladných hrdinů s krátkou životností ale dominuje pohanský bůh Radegast. I jeho ve volných chvílích stvořil sedmnáctiletý gymnazista Lubomír Marušák. „Viděl jsem velký nevyužitý materiál, který mi, jak strýc říkal, levně padal,“ vysvětluje autor. Z reakcí okolí má radost. Často prý tady zastavují auta a lidé si sněhové postavy fotí. Večer blýskají fotoaparáty Marušákovým přímo do oken, jim to ale nevadí.

Dům začal budit pozornost už loni. Tehdy poprvé před ním stála místo obyčejného sněhuláka třeba Socha svobody. A lidé na vlastní oči mohli spatřit Lochneskou příšeru. „Máme radost. O Lubomírovi víme, že je výtvarně nadaný. Tak doufáme, že to bude pokračovat,“ říká starosta obce Jaroslav Šarman.

Sněhové sochy v Držkové na Zlínsku (zdroj: ČT24)

Lubomír Marušák také rád pracuje se dřevem. Řezbařina je podle něho mnohem složitější. Když nechtěně odřízne větší kousek, nedá se dolepit jako sníh. Mladý umělec věří, že v příštích dnech ještě nasněží. Rád by se pustil třeba do slavné sochy Moai z Velikonočního ostrova.