Veterináři kontrolují chov hus na nebezpečný virus H5N1

Hodonín - Tisícová hejna hus v Rybářství Hodonín jsou znovu pod drobnohledem veterinářů. Tentokrát chovným ptákům muži v kombinézách a rouškách odebírají vzorky krve a tkáň z výtěry. Ověřují, zda se v chovu nevyskytuje virus ptačí chřipky H5N1. Monitoring provádějí odborníci pravidělně každý rok. Vzorky poputují na specializované pracoviště pražské laboratoře. Podle výsledků se s chovem naloží. Loňská kontrola totiž ptačí chřipku potvrdila a muselo být utraceno sedmset kusů hus.

Letos prochází několikadenní kontrolou třítisícové hejno. Veterináři vyzbrojení bezpečnostními kombinézami, rouškami, zkumavkami a dalším sterilním materiálem odebírají vzorky jejich tkání. Šedesáti náhodně vybraným husám udělají výtěr z kloaky a tracheální trubice a nakonec jim odeberou krev. Vzorky poputují do laboratoře aby se ověřili, zda se v hejnu vyskytuje virus ptačí chřipky H5N1. Veterináři, ale i majitelé rybářství se tak snaží předejít šíření tohoto nebezpečného zabijáka.

„V hodonínském volném chovu hus žijí tisíce kusů v otevřeném prostoru, jsou v běžném kontaktu s ostatními ptáky, divokými husami, kachnami, kormorány, takže to nebezpečí nákazy stále existuje,“ vysvětluje veterinář Josef Navrátil.
Jejich úkolem je také nabádat majitele chovů, aby hejno pravidelně sledovali. Ti však vědí, že i jejich možnosti ochrany hus proti viru, jsou omezené.

Veterinář testuje hodonínské husy na H5N1 (zdroj: ČT24)

„Sledujeme kolik máme úhynů, jakou máme spotřebu krmiva. Jestli ostatní ptáci něco donesou a husy se nakazí, je otázka náhody. Nemůžeme ji ovlivnit,“ míní Alois Kopečný, ředitel Rybářství Hodonín. A rybářství tím samozřejmě přichází o peníze.

V únoru uplyne rok co se v hodonínském velkochovu hus ptačí chřipka potvrdila. Šlo však o méně zákeřný kmen H7 nebezpečného viru, který v Asii zabil tisíce lidí. Přesto museli chovatelé vybít preventivně asi 700 kusů ptáků.