Idioti Larse von Triera dnes poprvé v HaDivadle

Brno - Brněnské HaDivadlo převedlo na jeviště filmové Idioty dánského režiséra Larse von Triera. Idioti navíc patří mezi umělcovy nejoceňovanější snímky z 90. let společně s filmem Prolomit vlny nebo Tanec v temnotách. Hru na Idioty rozehrál v HaDivadle režisér Jiří Honzírek. Premiéra tohoto kultovního kusu se odehraje poprvé dnes večer.

Autor Lars von Triera společně s HaDivadlem podávají skrze Idioty zprávu o moderním člověku. Divadelní kus na pomezí detektivky je tak plný adrenalinu a touhy po svobodě.

„Vybírali jsme témata, co Triérovi odkapávala od kamery. Zajímal nás svět manipulace, hlavním tématem je pak xenofobie, jak nakládáme s postiženými,“ uvedl režisér divadelní podoby filmové předlohy Jiří Honzírek. Podivná hra na idioty se odehrává v luxusní vile příměstského satelitu v komunitě intelektuálů a manažerů. Do často zlomyslné party lidí, která se snaží například usvědčit okolní svět z xenofobie a rasismu, přichází i mladá Karen, která přišla o dítě.

Režisér Jiří Honzírek k představení Idioti v HaDivadle (zdroj: ČT24)

Intelektuálka Karen je jednou z nich a přece jiná. „Karen po čtrnácti dnech pak najde sílu vrátit se do dětského pokoje, je to silný příběh, proto jsem tu roli vzala,“ Kamila Kalousková.

Filmoví Idioti rozdělili premiérové publikum v roce 1998 na dva tábory - na odpůrce a obdivovatele. Jak tomu bude v HaDivadle, se dozvíme poprvé dnes večer.