Brněnští bezdomovci si vylepší jídelníček

Brno - Majitel jedné z brněnských restaurací Richard Hošek přišel s nápadem, co se zbylými poledními meníčky, a zároveň, jak pomoci bezdomovcům, kterých v Brně žije až patnáct set. Porce hotových jídel, které se neprodají k obědu, by měly končit právě u těch, kteří na jídlo nemají. „Denně zbyde 10 – 20 meníček, a to mluvím jenom za naši restauraci. Tato meníčka bychom dávali bezdomovcům. Myslím tím regulérní meníčka, ne  zbytky po lidech, ale jídla, která se neprodají,“ říká Richard Hošek.

V praxi to znamená, že by se všechny zbylé polední porce svezly na místo, kde by si je mohli bezdomovci vyzvednout a sníst. Podle náměstka primátora Daniela Rychnovského (KDU-ČSL), který tento nápad vítá s otevřenou náručí, by cílovými místy měla být buď charita, nebo Armáda spásy.

Polední menu, která kuchařům zůstanou v hrncích po 14:00, kdy končí jejich vydávání, je ochotno na dobročinný účel věnovat zatím šest restaurací. Pozitivně zareagovaly na výzvu magistrátu. Úředníci oslovili už 39 provozoven. 

Reportáž Barbory Žítkové z 16. prosince 2009 (zdroj: ČT24)

Svoz jídel i jejich rozdávání potřebným je vyřešeno. Obědy bude svážet městská příspěvková organizace Centrum sociálních služeb, a to do center pro lidi bez domova Armády spásy, charity i města. V nich se porce budou ohřívat v mikrovlnných troubách a dostanou je potřební. 

V Brně žije odhadem 1500 bezdomovců. Na radnici by považovali za ideální, kdyby se pro ně takto podařilo sehnat několik stovek jídel denně. Náměstek věří, že záměr si, až se rozjede, získá další příznivce a připojí se další restauratéři.

Majitel restaurace Hošek si nápad přivezl z Německa, kde předávání hotových jídel bezdomovcům s úspěchem funguje, a doufá, že se do projektu zapojí co nejvíce restaurací.