Na cizinecké policii se ztratily vízové štítky

Brno - Další skandál musí řešit jihomoravská cizinecká policie. České televizi se podařilo zjistit, že loni v červenci se z brněnského pracoviště ztratily takzvané vízové štítky pro potvrzování dlouhodobého pobytu. Nevyplněné štítky v rukách organizátorů nelegální migrace přitom znamenají obrovské bezpečnostní riziko.

Podle našich informací vnitřní šetření na brněnské cizinecké policii na viníka neukázalo. Kauzu má proto teď na stole policejní inspekce, ani ta ale zatím příliš nepokročila. Neví, kde se lístky ztratily, ani kdo je vynesl a za kolik je případně prodal. Inspekce se případem zabývá od loňského prosince, vízové štítky se ale ztratily už v červenci. Nám se podařilo zjistit, že jeden ze série ztracených štítků někdo zneužil. Podle zdroje z ministerstva zahraničí se měl objevit v Číně.

Pro brněnskou cizineckou policii je tato kauza druhým skandálem z loňska krátce za sebou. V říjnu Reportéři ČT natočili policistu Zdeňka Dulínka, jak si říká o úplatek za prodloužení víza ženě z Ukrajiny. Dvěma vedoucím směny byl za nedůslednou kontrolu Zdeňka Dulínka snížen plat. Samotného Zdeňka Dulínka čeká za přijímání úplatku a zneužití pravomoci veřejného činitele soud.

Reportáž Michala Šebely (zdroj: ČT24)