Dopravu na jihu a jihovýchodě Moravy komplikuje sněžení

Jižní Morava - Dopravu ve Zlínském i Jihomoravském kraji dnes komplikuje sněžení a silný, na některých místech dokonce nárazový vítr. Komunikace v regionu pokrývá vrstva nového sněhu a jsou tak sjízdné jen se zvýšenou opatrností.

Nejhorší situace dopoledne byla na hlavním tahu silnice E50 ve směru na Slovensko. Na místě se stalo několik drobných dopravních nehod, na místo jede policie. Zapadlá vozidla byla také na silnici I/49 za Vizovicemi. Kritický je úsek Uherský Brod – Starý Hrozenkov, u obce Bánov se dopoledne doprava zcela zastavila. „Silnici místy zahalila bílá tma, vítr je tak silný, že viditelnost je prakticky nulová,“ telefonoval přímo z místa zpravodaj Josef Kvasnička. „Členitou silnici nezdolaly desítky kamionů, mezi nimi se proplétají silničáři, kteří odvádějí skutečně maximální výkon, povětrnostní podmínky jsou ale v tuto chvíli pořád ještě silnější,“ doplnil.

Policejní hlídky silnici uzavřely v Uherském Brodě a také na státní hranici ve Starém Hrozenkově, čeká se na uklidnění větru. To je jediná možnost, jak situaci na silnici plné odstavených kamionů postupně vrátit k normálu.

Kalamita na Zlínsku (zdroj: ČT24)

Neprůjezdné silnice, stojící vlaky

Na Kroměřížsku dělají řidičům, silničářům i železničářům největší starosti sněhové jazyky. Kvůli nafoukanému sněhu je uzavřeno několik silnic třetích tříd. Silničáři se totiž především snaží udržovat hlavní tahy a na menší silnice dojde až později. Kvůli vrstvě sněhu na kolejích byla také neprůjezdná železniční trať mezi Holešovem a Valašským Meziříčím. V poledne měla celým úsekem projet sněhová fréza, která odstranila navátý sníh, odpolední vlakové spoje by už měly jezdit bez omezení.

K nehodám na jihu Moravy vyjížděli i hasiči

Hasiči vyjížděli k několika dopravním nehodám, při nichž pomáhali vyprošťovat zapadlá osobní i nákladní auta. „Na silnici u Bučovic, kterou policisté museli uzavřít, hasiči z příkopu vlastním jeřábem i pomocí traktoru vyprošťovali autobus i vozidlo silničářů,“ popsal jednu z nehod mluvčí hasičů Jaroslav Haid.

Silničáři museli uzavřít silnice druhých tříd Kobeřice-Nížkovice a Švábenice-Medlovice na Vyškovsku, které jsou zcela zaváté sněhem. Kdy by mohly být opět zprůjezdněny, nelze zatím odhadnout. Na mnoha místech se tvoří vlivem větru sněhové jazyky. Potíže vznikají na Břeclavsku, a to i v tamním úseku dálnice D2 spojující Brno a Bratislavu.