Reality z Lipé připravily klienty o statisíce

Brno - Policie dnes po dvou letech uzavřela vyšetřování případu kuřimské developerské firmy Reality z Lipé, která připravila své klienty o desítky milionů korun. Ředitel firmy Marek Mřihlad a jednatel Robert Justych si nechali zaplatit za stavbu domů tzv. na klíč. Dělníci ale často neodvedli dohodnutou práci. Případ teď převezme Krajské státní zastupitelství v Brně.

Mnozí zákazníci a také společnosti, které pro developera z Kuřimi pracovaly, tak přišli o statisícové částky. Někteří o dokonce celoživotní úspory. Celkově si obchodní ředitel s jednatelem firmy přišli na více než dvacet milionů korun. Mezi poškozenými je 25 poškozených z řad fyzických osob a 29 firem a partnerů společnosti. Poté, co padla první trestní oznámení, si tato dvojice založila novou firmu s realitami v Praze a peníze zákazníků a dodavatelů zřejmě skončily na kontech v zahraničí. I díky těmto indiciím jihomoravští policisté obchodního ředitele a jednatele zadrželi a oba obvinění skončili v létě loňského roku ve vazbě. Brněnský krajský soud navíc v prosinci rozhodl o úpadku Realit z Lipé.

Klienti se pěněz nedočkají

Reportáž Anety Hronové - Události v regionech 4.2. 2010 (zdroj: ČT24)

Insolvenční správce Tomáš Kaláb ale potvrdil, že poškození klienti se vrácení peněz už nedočkají. „Bohužel movité věci nebo bankovní účty nebyly zjištěny. Z informací, které máme teď k dispozici, nelze předpokládat, že by zvláště drobní klienti mohli být uspokojeni.“ vysvětlil Kaláb.

Pokud soud prokáže trestný čin podvodu, hrozí majitelům realitní společnosti až 10 let odnětí svobody. Paradoxně jim tak možná pomohla i délka policejního šetření. Ještě do konce loňského roku totiž horní sazba za podvod byla 12 let.