Audit odhalil problémové zakázky Jihomoravského kraje

Brno - České televizi se podařilo vypátrat, které zakázky a které firmy označil protikorupční audit Jihomoravského kraje za problémové. Vedení kraje si zadalo kontrolu velkých veřejných zakázek loni a z výsledků auditu vyplývá, že nejhůře dopadla oblast zdravotnictví. Trestní oznámení ani podněty antimonopolnímu úřadu kraj zatím dávat nebude.

Velké veřejné zakázky, které zadalo minulé vedení Jihomoravského kraje, zkoumali od loňského roku auditoři. Prošetřování zakázek zadalo krátce po zvolení nové vedení kraje. Nejhorší situace byla podle auditorů v oblasti zdravotnictví. Pomyslného Černého Petra si vytáhly rekonstrukce a vybavování krajských nemocnic, zvláště znojemské.

„Je zřejmé neustálé vybírání z podobného okruhu zájemců o veřejné zakázky,“ komentoval výsledky auditu hejtman Michal Hašek (ČSSD). Například ve čtyřech zakázkách na rekonstrukci znojemské nemocnice v celkové hodnotě třičtvrtě miliardy korun figuruje firma Imos, čtyřikrát vyhrála výběrové řízení také firma Transkontakt Medical, dodala zdravotnickou technologii za více než 100 milionů. 

Reportáž Michala Šebely - Události v regionech, 4.2. 2010 (zdroj: ČT24)

Veřejné zakázky organizovaly jen dvě firmy Ikis a S-invest, které jsou personálně propojeny. Jedna patří Jiřímu Kudělkovi a druhá jeho manželce Elišce Kudělkové. S-invest měl přitom na starosti i problematickou zakázku na rekonstrukci náměstí Svobody. „Postupovali jsme přesně podle zákona a podle pokynů kraje,“ hájí se manželé Kudělkovi, také firma Transkontakt Medical odmítá jakékoliv podezření z korupce. Ředitel znojemské nemocnice Miroslav Kavka prý výsledky auditu nezná a nechtěl nic komentovat.

Podle informací České televize chtěli organizátoři výběrových řízení v některých případech za tendrovou dokumentaci až desítky tisíc korun, tím mohli omezit přístup menším firmám. „Samozřejmě se jedná také o nastavování  kritérií a hodnotících parametrů, kdy kromě ceny byla nastavována i kritéria velmi subjektivní,“ doplnil hejtman Hašek.

Vedení kraje na základě výsledků auditu zatím žádné právní kroky podnikat nebude, nejpozději v tomto pololetí chce ale kraj razantně změnit pravidla zadávání zakázek.