Přes ideální sněhové podmínky některé vleky na jihu Moravy stojí

Zbraslav/Blansko - Lyžaři na Jižní Moravě mohou být spokojeni. Sezonu, kterou málokdo pamatuje, zažívá většina lyžařských sjezdovek. Svahy pokrývá silná vrstva sněhu a lyžařské vleky jedou od rána do večera. Někde ale vleky stojí. Například v Blansku. Tamní tělovýchovná jednota, která je provozuje, nemá peníze - na vodu ani elektřinu. Areál, který byl zrekonstruován v roce 2005, je tak po většinu zimy prázdný.

Mimo provoz je i sjezdovka ve Zbraslavi. V cestě má totiž soukromý pozemek, na kterém jeho majitel postavil plot. Pokud si místní chtějí zalyžovat, musí si pak svou oblíbenou sjezdovku vyjít po svých. Sportovci ze Zbraslavi jsou ze situace rozčarovaní. I přesto, že svah má pouhých 300 metrů, většina z nich se tam učila lyžovat.

„Těch pár let, co tady bydlím, byla sjezdovka v provozu, ale letos byly nějaké nedohody s majitelem pozemku, který tam postavil plot,“ říká jeden z občanů Zbraslavi. Provoz areálu má na starosti Tělovýchovná jednota lyžování Zbraslav. Ta se však k celé záležitosti nechce vyjadřovat.