Obce na Znojemsku chtějí blokovat dopravu

Suchohrdly/Kuchařovice - Na jižní Moravě se schyluje k další blokádě silnice. Plánují ji dvě obce na Znojemsku, Suchohrdly a Kuchařovice. Leží totiž na jakémsi přirozeném obchvatu Znojma, jejich středem tak denně projede 6 až 10 tisíc aut a obce trpí nadměrným hlukem. Jejich představitelé dnes ještě sepsali poslední dopis jihomoravskému hejtmanovi, ve kterém ho žádají o pomoc. Pokud žádná nepřijde, vyjdou lidé do ulic.

Poklidné vesničky hned za hranicemi Znojma? Už dávno ne. Kuchařovice a Suchohrdly se ocitly na rušné silnici. Malými obcemi projíždí až 10 tisíc aut denně, z nich velká část kamionů, aby se vyhnuly Znojmu. Způsobují v nich ale samé problémy.

„Hlučnost i v noci překračuje stanovenou normu. Žádáme proto vlastníka, tedy kraj, aby pomohl zlepšit prostředí našim obyvatelům,“ říká starosta Kuchařovic Lubomír Mlejnek (ODS). Dopis hejtmanovi sepsali starosta Kuchařovic se starostkou Suchohrdel dnes odpoledne. Hejtman dopředu slibuje, že se jim pokusí pomoct. Už za dva týdny na jeho popud kraj navštíví ministr dopravy Gustav Slamečka. „Mimo jiné s ním chci jednat i o řešení silniční infrastruktury v jižní části našeho kraje. Budu chtít, aby pan ministr zvýšil rozpočet brněnského Ředitelství silnic a dálnic na přípravu další etapy obchvatu města Znojma,“ reagoval na aktivity obcí hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Spory o obchvat Znojma

Právě plánovaný obchvat Znojma by podle dopravních specialistů oběma obcím pomohl nejvíce. Jeho výstavbu ale brzdí hrstka majitelů domů a zahrad, které stát vyvlastnil. Ti se přesto svého majetku nechtějí vzdát. Vyvlastnění totiž podle nich proběhlo protiprávně. „Podali jsme kasační stížnost, protože opravdu jsou tam takové chyby a nesrovnalosti, co se týče té zákonné stránky, že opravdu se domníváme, že se tady postupuje nezákonným způsobem, takže je potřeba to napravit,“ říká Ludmila Krejčová z občanského sdružení Obchvat.

Na  konečné soudní rozuzlení kauzy čeká kromě zahrádkářů také Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). „Dá se předpokládat, že tento nebo příští rok by soud mohl vydat definitivní rozhodnutí a tím nám sdělit, jak budeme postupovat,“ věří Pavel Kremitovský z ŘSD.

Část obchvatu už přitom stojí, nikam ale nevede. Druhý problém, na který nespokojené obce upozorňují, představuje silnice I/38 spojující Znojmo s Jihlavou. Po ní totiž kamiony jedoucí z Prahy do Rakouska cestu značně zlevňují - na rozdíl od dálnice tady nemusí platit mýtné. A nebudou ani v dohledné budoucnosti. Výstavba mýtných bran by se nevyplatila, tvrdí mluvčí Ministerstva dopravy ČR Jakub Ptačinský.

Pokud nepomůže ani dopis hejtmanovi, jsou Suchohrdly a Kuchařovice rozhodnuté se vzbouřit. Podobně jako v jiných obcích by pak jejich obyvatelé sáhli ke krajnímu řešení - na určitou dobu by zablokovali hlavní silnici.