Znojmo se dočká opravy hradeb

Znojmo - Už dva roky se Znojmo chystá opravit část svého středověkého opevnění. Po vyřešení složitých majetkových vztahů a zbourání několika polorozpadlých budov teď udělali radnici čáru přes rozpočet památkáři. Neodsouhlasili střechu, kterou město navrhlo dostavět k historické hranolové věži. Architekti ji tak teď musí vymyslet v jiné podobě.

Klidovou zónu s posezením, prostorem pro sport a procházky a případným historickým programem plánuje Znojmo v kulisách středověkého opevnění už dva roky. Nejdříve muselo zbourat starou stolárnu, pak přestěhovat obyvatele domku přistavěného k historické věži. Když se všechno zdálo hotové, ozvali se památkáři. A právě kvůli věži, kterou chce město opravit a vybavit novou střechou.

„My se domníváme, že tam nelze provést přesnou rekonstrukci středověkého zastřešení, protože k tomu nejsou dostatečné podklady,“ shrnuje výhrady památkářů Jan Kozdas z Národního památkového ústavu. Město sice vycházelo z historických zobrazení, to ale podle památkářů nestačí. Na místě by raději viděli věž bez střechy než věž se střechou, která tu původní jen nepřesně imituje.

Oprava znojemských hradeb (zdroj: ČT24)

Návrhy památkářů se ale radnici nelíbí. Její projektant teď proto hledá řešení schůdné pro obě strany. Prostor kolem hradeb chce město přestavět ještě letos, jako první musí vybagrovat původní hradební příkop. Prostor spojí s městem a parkem šest vchodů, které se na noc budou zavírat.