Vinaři začínají počítat škody způsobené mrazem

Jižní Morava - O osud svých vinohradů se obávají jihomoravští vinaři. Kvůli tuhým letošním mrazům mohly totiž rostliny révy zamrznout. Místo sklizně by tak moravští vinaři museli letos své vinohrady jen obnovovat. Už v těchto dnech proto začínají obcházet své vinohrady a kontrolují, jak se mrazy na jejich stavu prozatím podepsaly.

V Brodě nad Dyjí letos meteorologové naměřili minus 25 stupňů Celsia. V Kobylí jen o tři stupně menší mráz a podobné hodnoty zaznamenaly teploměry i ve Znojmě. Místa letošních rekordních mrazů jako kdyby přesně kopírovala mapu vinařských oblastí. A to je právě problém, vinná réva mrazy příliš nesnáší. Mohou ji totiž zničit. „Slyšel jsem informace ze Znojemska, že poškození oček se pohybuje někde kolem třiceti nebo čtyřiceti procent. Záleží na konkrétním místě,“ shrnuje tajemník Svazu vinařů Martin Půček.

Odrůdy, které mráz nejvíce poškodil

Müller Thurgau
Modrý Portugal
Veltlínské zelené

Vinaři kontrolují své vinohrady po nedávných mrazech (zdroj: ČT24)

Do terénu tento týden vyrazili také bořetičtí vinaři. Na zjištění, jak moc mráz poničil jihomoravskou chloubu, jim stačí jednoduchý test obyčejnou žiletkou. Pokud se po naříznutí očka objeví zelená barva, je vyhráno. Rostlina má zdravý základ a bude tak schopná plodit. Pokud ale v očku zelená už chybí, znamená to, že zmrzlo a hrozny už nemají šanci se na větvičce objevit.

„Zatím jsme v napětí, procházíme vinohrady, zjišťujeme, jaký je stav. Zatím se dá říct, že to není až tak špatné, jak jsme očekávali. Zničeny jsou jen jednotlivé rostliny,“ vysvětlil technolog vinařství Jedlička & Novák Libor Budín.

Zatím tak vinaři stále doufají, že na podzim opět jihomoravské tekuté zlato do lahví naplní. Největší noční můrou pro ně zůstává opakování roku 1985, který je ve vinařské kronice zapsaný černým písmem. „Dá se říct, že byly holomrazy, nebyl tehdy sníh, ale réva na celé Moravě totálně zmrzla. Zničeny byly celé rostliny a došlo k tomu, že se musely řezat kmínky,“ připomíná krušné časy Martin Půček.

Definitivně jasno o tom, kolik rostlin révy zimu přežilo, budou mít vinaři až koncem dubna. Už vyrašené pupeny mohou totiž ještě zničit jarní mrazíky.