Správce zámeckého parku si stěžuje na ekology

Lednice -  Zámecký park v Lednici je podle jeho správce Oto Bernada a expertů brněnské Mendlovy univerzity v ohrožení. Kulturní památce, která je i na seznamu UNESCO, se kvůli omezením ze strany ekologů nedostává takové péče, jakou by potřebovala. Ochránci přírody a na druhé straně zahradníci mají zkrátka jiné priority.

Park je dnes součástí chráněné lokality Natura 2000

Zdravé stromy vedle starých a nemocných. Tak by to v parku, natož takovém jako je ten u Lednického zámku, rozhodně nemělo vypadat. Výjimečná kulturní památka, kterou před 200 lety vybudovali Lichtenstejnové, ale dnes leží v ekology chráněné lokalitě Natura 2000. Přílišná ochrana přírody tak paradoxně ničí park. „Přírodovědci jistě velice správně chrání přírodu, ale park přírodou není, nebyl a nebude, je to práce zahradníků a bez trvalé péče ten park hyne,“ říká Jaroslav Machovec, zahradní architekt a zároveň odborník z Mendelovy univerzity. „Myslím si, že je to nepochopení toho záměru. Ochrana zámeckého parku má velmi blízko k ochraně přírody. Takže, pokud se budeme chtít pochopit, tak určitě dojdeme k dohodě,“ oponuje Jiří Matuška, šéf CHKO Pálava. 

Eva Horsáková, koordinátorka pro UNESCO varuje (zdroj: ČT24)

 
Správa parku by ráda více kácela

Podle správce parku Oto Bernada se dozor ochránců přírody stupňuje a stále častěji komplikuje zahradníkům práci. Lidem z Lednicko - valtického areálu také vadí záměr ekologů a ministerstva životního prostředí vyhlásit v místě novou Chráněnou krajinnou oblast s názvem CHKO Soutok. „Je pravda, že tam chceme vnést institut chráněné krajinné oblasti. Od nás, jako od navrhovatelů, je snaha tam vytvořit tzv. druhou zónu, protože je to přírodně velmi cenné území. Je tady námitka, že tím pádem bude zastavena výsadba nepůvodních dřevin, jako pokračování historie parku. O tom je možné dále jednat,“ říká ekolog Jiří Matuška.

Jaroslav Machovec z Mendelovy univerzity k tomu dodává: „V Lednickém parku je každoroční přírůstek přibližně 200 kubíků, za posledních 15 let se v parku kácelo strašně málo a narostlo tady příliš nadbytečného dřeva, zhruba tisíc kubíků.“
 
Do sporu se vloží krajský úřad

Pokud se nějak výrazně nezasáhne do úpravy památky, bude Lednický park podle Jaroslava Machovce nenávratně zdevastován do pěti let. Zahradníci se proto tento týden obrátili s prosbou o pomoc na jihomoravský kraj. A ten se chystá do sporu o unikátní památku zasáhnout. Začne tím, že co nejdříve vyzve ministerstvo kultury a ministerstvo životního prostředí ke společnému jednání. Chystá se proto už příští týden oslovit ministra životního prostředí Jana Dusíka, který má na jižní Moravu naplánovanou pracovní cestu.