Rekonstrukce arboreta ve Křtinách finišuje

Křtiny - Výměna výpustného zařízení, oprava hráze, výsadba zeleně, ale především odbahnění dna křtinského rybníka. To jsou dlouhou dobu odkládané nezbytné opravy přírodního komplexu ve Křtinách. Mendlova univerzita v Brně, která je vlastníkem arboreta, se rozhodla pro rozsáhlou rekonstrukci ekosystému. Rybník, jehož dno bylo zahlceno bahnem, totiž nebyl schopný zadržovat vodu v krajině. Těžká technika v současnosti dokončuje odbahňovací práce.

Arboretum s rybníkem se nachází mezi Křtinami a Jedovnicemi. Rybník o celkové výměře téměř devět tisíc kubických metrů už nebyl schopen udržet vodu v krajině. „Rybník byl postaven počátkem 20. let minulého století a od té doby je zanášený,“ vysvětluje důvody odbahnění ředitel lesů Mendelovy univerzity Jaroslav Martínek.

Bahenní sediment vyplnil v podstatě celé dno a byly ho odvezeny čtyři tisíce kubických metrů, což činí čtyři sta nákladních vozů. Rekonstrukce by měly být hotové v březnu. „Rybník se pak ještě bude napouštět asi tři týdny,“ uvedl stavbyvedoucí projektu Emanuel Přikryl.

Odbahňovací práce v Arboretu Křtiny (zdroj: ČT24)