Kvapil a Novotný vyloučeni z ODS

Brno - Výkonná rada ODS vyloučila oba politiky ze strany. Starosta Žabovřesk požádal už ráno o uvolnění z funkce starosty. České televizi to potvrdil místostarosta Žabovřesk Marek Šlapal. "V současné chvíli připravujeme stanovisko Městské části, které zveřejníme na našich webových stránkách," dodal Šlapal. Své stanovisko oznámil vedení radnice prostřednictvím dopisu.

Starostou Žabovřesk byl Aleš Kvapil od roku 2002. Zároveň patřil k zakládajícím členům ODS v Brně. Strana ho na včerejším mimořádném jednání oblastní rady podržela a nenutí ho ze strany vystoupit. Dnes večer ale oba vyloučila Výkonná rada ODS. Aleš Kvapil rezignací reagoval na korupční skandál, v němž figuruje spolu s bývalým tajemníkem radnice Brno-střed Radovanem Novotným, ten byl ve čtvrtek zadržen těsně po přijetí milionovému úplatku. Následně policie zadržela i Aleše Kvapila.

Dopis Aleše Kvapila

Ke dni 15. února rezignuji na funkci starosty i zastupitele.

M. Šlapal ke Kvapilově rezignaci (zdroj: ČT24)

České televizi se podařilo ze zdroje blízkého vyšetřování zjistit, že Aleš Kvapil nebyl zatčen na radnici, jak se dosud uvádělo, ale na ulici v centru města dvojicí policistů v civilu.

Úředník podá trestní oznámení

Korupční kauza na radnici v Brně-Žabovřeskách zřejmě bude mít ještě jednu soudní dohru. Úředník odboru majetkového a bytového Petr Liškutin hodlá zřejmě během zítřka podat trestní oznámení na neznámého pachatele. Podle agentury ČTK ho odvezla policie spolu s Alešem Kvapilem a Radovanem Novotným, tato informace se ale brzy ukázala být nepravdivá. Muže zodpovědného na radnici za oblast investic podle jeho slov informace poškodila. Vyslechl ji cestou autem v rádiu, jeho rodiny se pak zpráva nepříjemně dotkla. Liškutin se ještě během zítřka domluví se svou právní zástupkyní a věc předá k prošetření policii.

Post starosty zůstane ODS

Místní sdružení ODS v Brně Žabovřeskách dnes rozhodlo, že na funkci starosty bude nominovat místostarostu Jiřího Helána. Ten už starostou této městské části jednou byl. V roce 2002 ho vystřídal právě Aleš Kvapil.