Policie během nedovoleného pochodu zadržela sympatizanta rozpuštěné Dělnické strany

Brno - Příznivci Dělnické strany, kteří se dnes shromáždili před Nejvyšším správním soudem, se střetli s policejními těžkooděnci. Nesouhlasili totiž s dopoledním rozhodnutím o rozpuštění strany, začali před budovou soudu skandovat hesla a odmítali odejít. Policie, která tuto situaci vyhodnotila jako nepovolené shromažďování, skupinu asi třiceti lidí třikrát vyzvala, aby se rozešli. Ti však neuposlechli a po improvizovaném projevu Martina Vandase se vydali do centra města. Došlo k policejnímu zásahu a násilné potyčce, po níž skončil jeden z účastníků na policejní služebně v Příční ulici. Tam byl následně doprovozen další skupinou příznivců Dělnické strany i Tomáš Vandas, který dnes shodou okolností vypovídá k událostem z 1. května 2009, kdy proti Dělnické stráně razantně zasáhla brněnská policie při oslavách 1. máje.

Celý protest příznivců Dělnické strany začal okamžitě po vynesení rozsudku, který politický subjekt rozpustil. Zahájil jej přitom Tomáš Vandas, který se rozhodl do megafonu rozhodnutí soudu komentovat a vyzvat své stoupence k další práci. Nato začali skandovat jeho příznivci hesla strany a zatarasili vchod Nejvyššího správního soudu. Policie je několikrát vyzvala, aby prostor opustili, ti však odmítli. „Je to pasivní odpor, proti tomu nesmíte zasáhnout,“ křičela jedna z účastnic protestu sedící společně s dalšími před dveřmi soudu.

Po zásahu těžkooděnců, se vydal Tomáš Vandas i se skupinou příznivců na pochod Rašínovou ulicí, která vede do centra města. „Je to naprosto protiprávní zásah, nevím proč bychom si po vynesení rozsudku nemohli říci pár slov, budeme se rozhodně soudně bránit,“ prohlásil při odchodu od budovu Nejvyššího správního soudu Vandas. zZásahová jednotka pak skupinu asi třiceti demonstrantů sledovala až na náměstí Svobody do centra města.

Policie mezitím zatkla jednoho z účastníků neplánované demonstrace a předvedla jej na policejní služebnu v Příční ulici. „Policejní síly provedli zákrok, protože nebyla respektována výzva, aby se účastníci nepovolené demonstrace rozešli. Proto je od soudu vytlačily,“ uvedl Martin Kotlán, ředitel městského policejního ředitelství v Brně. Potvrdil také, že zasahové jednotky budou i nadále pohyb demonstrantů monitorovat, aby nedošlo k dalšímu naroušování pořádku.

Na policejní služebně přišel také Tomáš Vandas, který byl shodou okolností ve stejný den předvolán k výslechu. Vypovídal k událostem z 1. května 2009, kdy proti příznivcům Dělnické strany, kteří se opět nedovoleně vydali na prvomájový pochod a policie proti min razantně zasáhla.