ÚOHS: Znojmo musí znovu vybrat provozovatele parkovacího systému

Brno, Znojmo - Antimonopolní úřad zrušil výběrové řízení na nového provozovatele parkovacího systému ve Znojmě. Ten měl přitom fungovat od loňského září. Jeho provoz dostala od znojemského zastupitelstva na starost firma Versia Holding, která chtěla začít vybírat ve městě parkovné, budovat nová parkoviště a dokonce postavit parkovací dům. Místo toho se ve Znojmě neděje nic. Konkurenční firma se totiž proti výběrovému řízení odvolala k antimonopolnímu úřadu a ten jí dal po více než půl roce zapravdu. Město teď bude muset vyhlásit novou soutěž.

Měla to být revoluce v parkování. Město se mělo starat o jediné - výběr paušálního poplatku za každé parkovací místo od firmy, která je měla spravovat. Ta se měla postarat o zbytek - nová parkovací místa, závory na některých parkovištích, moderní automaty. Společně se Znojmem měla dokonce postavit nový parkovací dům pro stovku aut. Zastupitelé pro tento úkol vybrali v červnu firmu Versia Holding. Teď je všem plánům konec - na návrh neúspěšného konkurenta antimonopolní úřad celé řízení zrušil.

„Město Znojmo pochybilo při zadání zakázky. V průběhu řízení udělalo změny v zadávacích podmínkách a nedalo všem firmám dostatečný časový prostor, aby je mohly zohlednit ve svých nabídkách,“ uvedl předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj. 

Petr Rafaj, předseda ÚOHS (zdroj: ČT24)

Znojmo tak bude muset vypsat novou soutěž a hledat nového provozovatele. „Antimonopolní úřad nám doporučil tentokrát formu takzvaného koncesního řízení. To je ale mnohem složitější a časově náročnější,“ uvedla Denisa Šipošová, mluvčí znojemské radnice.

Nadšeni nejsou ani z firmy Versia Holding, která vyhrála již druhé výběrové řízení a antimonopolní úřad obě zrušil. "Na přípravu projektové dokumentace, vlastní studie parkování ve městě, předprojektové přípravy parkovacího domu apod. jsme investovali od roku 2008 do dneška již skoro jeden milion korun. Neustálé rušení výsledků soutěží je velmi špatnou informací zahraničním investorům, poskytuje špatný obraz o právním systému ČR, nehledě na nejistou ochranu investic a kvalitu podnikatelského prostředí.
Město Znojmo systémové řešení parkování nutně potřebuje a nyní již dvouleté zpoždění jeho realizace způsobuje a ještě způsobí řadu problémů," napsal ve svém prohlášení Martin Itterheim z Versia Holding.

Vyhlídky, že by se o parkování ještě letos starala speciální firma, se tak razantně snížily. Město proto začne některé kroky podnikat samo. Na vlastní náklady začne s projektovou přípravou stavby parkovacího domu a s obnovou zastaralých parkovacích automatů.

Dosud se o parkování ve Znojmě stará samo město. Podle původních plánů měla najatá firma do systému investovat 119 milionů korun, provozovat ho měla 30 let.