Člen „naftové mafie“ vyvázl s nižším trestem

Brno - S polovičním trestem odešel od soudu člen tzv. naftové mafie František Zelenka. Krajský soud v Brně mu čtyři roky starý trest snížil, protože uznal, že v původním procesu, u kterého chyběl,  neměl Zelinka dostatečnou možnost se bránit. Zároveň byl z celého gangu jediný, kdo od začátku vyšetřování spolupracoval s policií a přesně popsal, jak obchody fungovaly. Skupině podnikatelů se před 6 lety podařilo do Česka propašovat tisíce litrů neprocleného benzinu a nafty.

Čtyři roky utíkal před justicí, nakonec ho dopadla britská policie na základě eurozatykače. František Zelinka ale kvůli tomu propásl svůj proces a proti osmiletému trestu se tehdy prý nemohl pořádně bránit. Teď soud na jeho žádost proces obnovil a dal mu zapravdu.

„Za trestný čin organizování zločinu a zkrácení daně, poplatku a jiné povinné platby dostal trest 4 roky a 3 měsíce odnětí svobody. Sazba je tam podle zákona 5 až 10 let, ale využili jsme možnosti sazbu mu snížit, protože spolupracoval s policií,“ zdůvodnila nižší trest soudkyně Dana Kancírová.

Zelinka svůj útěk zdůvodňoval tím, že mu bylo vyhrožováno, protože spolupracoval s policií. Šestnáctičlenný gang dovážel v letech 2003 až 2004 neproclenou naftu a benzín ze Slovenska přímo před očima podplacených celníků. Skupina si tak přišla na miliony korun.