V Uherském Ostrohu šijí lidové kroje, vzdor krizi prosperují

Uherský Ostroh - Na rozdíl od tradičních výrobců textilu, které se s ekonomickou krizí ocitají v úpadku, se čím dál tím lépe daří firmám specializujícím se na lidové kroje. Třeba v Uherském Ostrohu na Moravském Slovácku musí místní ženy šít až 10 hodin denně, aby vůbec stihly zakázkové termíny. Paradoxně jejich největším problémem je nedostatek kvalitních látek právě proto, že jejich tuzemští producenti zkrachovali.

„Každý den pracují děvčata až 10 hodin, abychom to zvládly. Máme to termínováno do konce května,“ říká pro ČT vedoucí dílny Dagmar Štěrbová o výrobě 230 krojových součástí. Objednalo si je osm vesnic z okolí, už na konci jara mají nové kordulky, zástěry nebo čepce obdivovat diváci na folklórním festivalu v Hluku. Spěch ale nesmí ovlivnit kvalitu. Sotva dílnu opustí hlucká zakázka, vystřídá ji další. Krojový šatník totiž plánují osvěžit třeba v Buchlovicích nebo Horní Lidči.

Počáteční ekonomické rozpaky dílny vystřídala ekonomická soběstačnost, už rok a půl si na sebe vydělá sama navzdory ekonomické krizi. Veliké problémy přináší třeba nedostatek plátna, dlouholetý výrobce Slezan Frýdek Místek totiž zkrachoval.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)