Nejvyšší správní soud rozhodne o sociálním pojištění

Brno - Ortel nad chybným zákonem, který může stát připravit o více než 100 miliard korun, vynese Nejvyšší správní soud už ve čtvrtek. Zákon o sociálním zabezpečení obsahoval v prvním pololetí 2007 chybu, díky níž vybíral, podle názoru Krajského soudu v Liberci, stát tyto dávky neoprávněně.

V první polovině roku 2007 chyběla v našem právním řádu informace o tom, jak se stanoví základ pro výpočet výše pojistného na sociální zabezpečení.
Díru v zákoně využila firma Ježek software v České Lípě, která za toto období sociální pojištění neodvedla. Poté, co ministerstvo práce její argumenty neuznalo, dala celou záležitost k soudu.

Na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu čekají desítky firem a obcí, které by mohly požadovat vrácení pojistného. Soud původně avizoval, že rozhodování bude veřejné. Nakonec se ale soudci potkají za zavřenými dveřmi a bez přítomnosti účastníků řízení. „Po zveřejnění rozhodnutí na úřední desce soudu vydáme tiskovou zprávu a zpřístupníme plné znění odůvodnění,“ uvedl mluvčí soudu František Emmert.

Ježek: Chtěli jsme upozornit na chybu

Rozhodnutí v kauze Ježek software se zřejmě stane modelovým případem pro posuzování nároků jiných firem. Ze zákona omylem vypadla pasáž, která definuje to, co je vyměřovacím základem pojistného. V první polovině roku 2007 tak nebylo zcela jasné, jaká bude výše pojistného. Podle ministerstva práce a sociálních věcí ale vyměřovací základ vyplýval z kontextu. Drtivá většina firem chybu nezaznamenala a pojistné běžným způsobem zaplatila. Českolipská firma Ježek software ale pojistné s odkazem na chybu odmítla
uhradit. Stát začal peníze soudně vymáhat. Krajský soud v Ústí nad Labem
dal průlomovým rozsudkem firmě za pravdu. Stát poté spor přenesl k
Nejvyššímu správnímu soudu.

Jednatel českolipské firmy Tomáš Ježek nedávno v prohlášení uvedl, že Ježek software dlouhodobě a důkladně sleduje legislativu. Firma, která vyvíjí
například účetní programy, chtěla prý především upozornit na chybu.