Medaile pro prezidenty zatím skončí v archivu

Hodonín - Speciální medaile ke 160. výročí narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka připravila hodonínská radnice. Vydává je v několika verzích, tu nejcennější, zlatou, připravuje pro prezidenty České republiky a Slovenska. Oba se ale předběžně z oslav omluvili, radnice si proto medaile nechá do té doby, než přijedou.

Tři sta medailí ze stříbra, bronzu a mědi připravila hodonínská radnice ke kulatému výročí narození tamního rodáka Tomáše Garrigua Masaryka (1850-1937). Kovovou připomínku prvního československého prezidenta nabídne Hodonín k prodeji sběratelům, některé exempláře ale daruje vzácným hostům oslav.

Pro ty nejvzácnější připravila radnice i nejcennější medaile - jednu zlatou pro českého prezidenta Václava Klause, druhou zlatou pro jeho slovenský protějšek Ivana Gašparoviče. Teď to vypadá, že vzácný dar zůstane Hodonínu ještě nějakou dobu. Starostce Milaně Grauové (ODS) se totiž oba dopředu omluvili: „Slovenský prezident se nám už oficiálně omluvil, náš prezident zatím dal pouze e-mailem vědět, že bude pravděpodobně v zahraničí. Pořád čekáme, jak to dopadne, ale myslíme si, že by bylo pěkné, kdyby si ten čas na nás udělal.“

Medaile neposíláme

Posílat prezidentům medaile do hlavních měst ale Hodonín nehodlá. „Možná je dáme do archivu a pozveme pány prezidenty na nějakou jinou akci a příležitostně je můžeme předat osobně,“ plánuje Grauová. Jedním dechem ale dodává, že pořád neztrácí naději, že alespoň jeden prezident nakonec pozvání přijme.

Oslavy 160. výročí Masarykova narození plánuje Hodonín ve velkém stylu. V neděli 7. března přijede z Brna nostalgický vlak na hodonínské nádraží, odkud pak půjde průvod do centra. Na náměstí se pak odehraje pietní akt, po kterém se lidé můžou těšit na hudební program a občerstvení. V tentýž den spustí Hodonín nové webové stránky

Milana Grauová (ODS) - starostka Hodonína (zdroj: ČT24)