Život na Znojemsku: malebná krajina, víno, nezaměstnanost a vymírající vesnice

Znojmo - Znojemsko nese jedno nemilé moravské prvenství – na každé volné místo tu momentálně připadá téměř 75 lidí bez práce. A okres bohužel vévodí i celorepublikovým tabulkám nezaměstnanosti. Zatímco deset tisíc lidí, kteří práci hledají, by bez problémů znovu osídlilo Moravský Krumlov, Jevišovice a Miroslav dohromady, volných míst je pouze 135! Tolik lidí se pohodlně vejde akorát tak do jednoho, ne moc velkého paneláku.

Kdo práci chce, musí dojíždět. Zvláště to platí pro lidi z vesnic v odlehlejších částech znojemského okresu. „Každý dělá, jak umí, ať se snažíme všichni sebevíc, je to čím dál tím horší,“ posteskl si lesní dělník Miloslav Král.

Vesnice vymírají

Bítov, malebná obec mezi stejnojmenným hradem a zříceninou Cornštejnem je nakažená všemi neduhy regionu. Kromě toho, že sehnat práci přímo tady se rovná utopii, vesnice pomalu ale jistě vymírá. Zdejší starosta zná neveselou statistiku nazpaměť. „Celkově máme 151 obyvatel – z toho je necelých 50 procent nad 60 let, takže my jsme vlastně stárnoucí vesnice nebo vesnice důchodců. Dětí do 15 let máme 12, jedno na cestě, takže třináct,“ vypočítává starosta Bítova Svatopluk Steffel.

Práce je jen v létě

Samotný Bítov má teď přes zimu sice jen tři lidi bez práce, při malém počtu práceschopných obyvatel se ale nezaměstnanost v obci blíží k osmi procentům. Bítov a jemu podobné obce tak zatím zachraňuje jedině léto, které do chat a kempů v oblasti přivede tisíce rekreantů. „Podle výkyvů jde vidět, že ve Znojmě a okolí je velká sezónní nezaměstnanost – asi 1500 až 2000 lidí, kteří mimo sezónu přichází do evidence a na sezónu zase odchází do zaměstnání,“ analyzuje Emil Čopf, ředitel znojemského Úřadu práce.

Pokud chcete vidět celou reportáž o životě na Znojemsku, podívejte se v sobotu na pořad Týden v regionech, ve 12:05 na ČT1.