Příští týden začnou ve vile Tugendhat průzkumné práce

Brno/Litomyšl - Restaurátoři z Litomyšle společně s dalšími odborníky zahájí příští týden průzkumné práce ve funkcionalistické vile Tugendhat v Brně. Jejich úkolem bude upřesnit postup obnovy kamenných prvků. Vila je jako jediná česká stavba moderního umění zapsaná na seznamu UNESCO.

„Na základě odborného průzkumu bude zpracován projekt obnovy jednotlivých povrchů a materiálů. Průzkum bude obsahovat i návrhy na jejich konzervaci, restaurování, případnou rekonstrukci a péči,“ uvedla kancléřka Univerzity Pardubice Valerie Wágnerová.

Opravy přijdou na desítky milionů

Obnova vily postavené podle návrhů Ludwiga Miese van der Rohe v letech 1929 až 1930 se léta odkládala. Vila by měla být nejdéle dva roky zavřená. Opravy si vyžádají 146 milionů korun. Město chce 100 milionů korun získat z evropských dotací prostřednictvím ministerstva kultury. Dotace ale zatím nemá jisté.

Vilu odborníci prozkoumali už v letech 2003 až 2008. Zahajovaný průzkum na již získané poznatky naváže. Na obnově se podílejí restaurátoři nejen z Litomyšle, ale také Drážďan, Vídně, Kolína nad Rýnem a Hildesheimu.

Vila určila nový trend bydlení

Vila Tugendhat byla na svoji dobu velmi moderní a určila nový trend bydlení. Původní majitelé ve vile žili osm let, potom museli uprchnout před nacistickým režimem. Za války i po ní měla vila různá využití, v 80. letech byla nepříliš citlivě zrekonstruována. V 90. letech v ní čeští a slovenští politici jednali o rozdělení federace.