Chci zpátky své trofeje, říká pytlák století

Brno - Muž, který se proslavil jako pytlák století, chce zpátky své trofeje. Josefu Konečnému z Ořechova policie před pěti lety zabavila víc než tisícovku paroží a obvinila ho z pytláctví. Soudní proces ale stále není u konce a obří sbírka leží v policejním skladu. Konečný trvá na tom, že je nevinný, o vrácení loveckých trofejí prý bude bojovat ze všech sil.

Kdyby se Josef Konečný v říjnu 2005 neopil a nezačal zběsile střílet po vesnici, policie by sotva přišla na to, co skrývá doma: rekordní sbírků trofejí.

Ořechovští myslivci byli už léta přesvědčeni, že jim právě Josef Konečný pytlačí v revíru. Bývalý puškař ze Zbrojovky Brno měl ale u soudu jinou verzi toho, jak přišel ke stovkám paroží - „sběratelská vášeň“.

Rozhovor s Josefem Konečným (zdroj: ČT24)

Množství trofejí vyrazilo dech i znalci, který trofeje posuzoval. „Bylo tam na tisíc kusů, když se mě u soudu ptali, jestli jsem to už viděl, řekl jsem ano, na Konopišti od Ferdinanda d´Este,“ popsal soudní znalec Josef Hromas.

Na zabavené paroží už si dělali zálusk myslivecké spolky i zámky. Soud ale nebere konce a paroží dál leží v policejním skladu v krabicích od banánů. „Těch trofejí a paroží je poměrně dost, takže nám zabírají místo, dělá nám to problémy. Ty věci tady ale zůstanou do té doby, než bude rozhodnuto, komu se budou vracet,“ řekl mluvčí policie Bohumil Malášek.

Posbíral, podědil po otci, nakoupil od známých - to je obhajoba, kterou se žalobci nepodařilo dosud vyvrátit. Kromě paroží jednoznačný důkaz pytlačení chyběl. Už jednou padl zprošťující rozsudek. Teď začíná proces po odvolání státního zástupce znovu. Vězení už ale Konečnému nehrozí. „Může být buď uznán vinným bez toho, aby mu byl uložen trest, nebo může být zproštěn obžaloby, nic jiného nepřipadá prakticky v úvahu,“ konstatoval soudce Michal Hoskovec.

Konečný si totiž už své odseděl za divokou střelbu a nedovolené ozbrojování. Ve vězení si pobyl tři roky, soudí se ale dál, chce zpátky svou sbírku. „I kdybych měl jít třeba do Štrasburku, budu o ty trofeje bojovat, protože je to moje osobní vlastnictví a já ho chci zpět,“ dodal. Pokud získá rekordní sbírku zpátky, slibuje, že si ji nenechá jen pro sebe, plánuje ji ukazovat veřejnosti třeba na výstavách.