Jihomoravský kraj vrací poplatky stylem „z ruky zpět do ruky“, dnes poprvé v praxi

Brno - Z ruky do pokladny a z pokladny zpátky do ruky. Tak nějak ode dneška vypadá nový systém vracení regulačních poplatků v jihomoravských krajských nemocnicích. Nová pravidla odsouhlasili radní Jihomoravského kraje minulý týden. Dosavadní způsob, kdy pacienti u lékaře nemuseli peníze z kapsy vytáhnout vůbec, se totiž nelíbil ministerstvu vnitra. A tak přišli na nový způsob, aby se nemuseli potýkat se správním řízením, kterým hrozilo právě od ministerstva správní řízení. Podle nového systému musí pacienti poplatek skutečně zaplatit, vzápětí ho ale dostanou zpět.

Ministerstvo tak dosáhlo toho, že dojde skutečně k fyzickému zaplacení regulačního poplatku. Pokud pacient projeví zájem o dar Jihomoravského kraje, okamžitě mu budou tyto peníze po vyřízení administrativních záležitostí vráceny. Administrativní „záležitosti“ ale znamenají především další starosti pro pacienty. A spoustu z nich od požadavku vrácení poplatků odradily. Praxe je přitom v různých nemocnicích, které spravuje jihomoravský krajský úřad, různá.

V Ivančicích funguje nový systém tak, že pacient zaplatí přes automat regulační poplatek, pak jde s kupónem za lékařem a po cestě z vyšetření se staví na pokladně, kde je mu poplatek vrácen. Nemocnicí projdou denně stovky lidí. Já jsem měl od rána dvacet pacientů. Jen jediný pacient si nechal kupón pro pozdější vrácení peněz, uvedl například Milan Čarvaš, primář chirugického oddělení ivančické nemocnice. Celkem si nechalo poplatky vrátit sedm lidí. Běžně přitom denně projde nemocnicí dvě stovky pacientů

Reportáž Evy Lípové (zdroj: ČT24)

V Tišnovské nemocnici, kde nemají automat, je to podobné, jen si pacienti musí počkat na vrácení poplatků a dokonce až do deseti hodin u pokladny. „Obdarovaní“ s „plátícími“ by se totiž nevešli do malých prostor pokladny. „My jsme se tak chtěli vyhnout právě čekací době ve frontě před pokladnou a tak jsme zavedli vracení poplatků po desáté hodině,“ vysvětlila Lidmila Rückerová, náměstkyně ředitele, Nemocnice Tišnov. Dnes si nenechal vrátit poplatek nikdo, přestože bylo na vyšetření kolem stovky pacientů.

Výsledek byl obdobný jako v Ivančicích. Jen málokdo si kvůli třiceti korunám komplikoval život čekáním na jeho proplacení. Nový systém platí ve všech třinácti zdravotnických zařízeních, které spravuje jihomoravský kraj. Obecně platí, že pacienti si nechávají vracet poplatky až když suma naroste do vyšších částek, například za několik dní hospitalizace. A tak možná s novým systémem kraj ušetří něco z oněh padesáti milionů, které vrátil lidem v loňském roce. Lidem nebude vrácení třiceti korun stát zato.