Lesníci likvidují následky zimy. Kalamita zničila tisíce stromů

Strážnicko, Bučovicko - Na krutou zimu doplatili tisíce stromů. Poškodil je sníh, ale i ledovka. Polámané kusy v těchto dnech sčítají lesníci, kteří také rozhodnou, jak a které stromy odstranit a zpracovat. Jejich jediným cílem je zabránit šíření kůrovce, který při rozmnožení může poškodit i nezničené dřeviny. Nejvíce na krutou zimu doplatili křehké borovice, těžký sníh a led lámal větve a celé koruny u padesát let starých stromů.

Po kruté zimě přichází lesníci s bilancováním. Tisíce stromů jsou zničeny. Nevydržely nápor sněhu a silného mrazu. Teď lesníky čeká nevděčný úkol, škody musí vyčíslit a rozhodnout se co nejrychleji, které stromy zlikvidují. Zpracování zničených dřevin přitom musí přijít rychle. Rychleji než kůrovec, který je schopen ve velmi krátké době zlikvidovat i zdravé stromy.

Nejhůře na Strážnicku dopadly křehké borovice.Těžký sníh lámal nejen jejich větve. Na zemi skončily i celé koruny až padesátiletých stromů.
„Škody tady bývají čas od času. Ten rozsah letos odhadujeme tak na tři tisíce kubíků,“ uvedl Josef Pipal z Lesní správy Strážnice.

Reportáž Jitky Volejníkové (zdroj: ČT24)

Ještě hůře jsou na tom i listnaté lesy na Bučovicku. „Dnes evidujeme asi šest tisíc kubíků nahodilé těžby, ale je to číslo orientační, protože se to stále mapuje. Už teď ale mohu říci, že je to skutečná kalamita,“ vysvětlil Otakar Pavlík, Lesní správa Bučovice.

Oba muži také varují před polomy návštěvníky lesa a doufají, že likvidaci stihnou do konce května.