„Junioři“ soutěží v gastronomii na potravinářském veletrhu

Brno - Mezinárodní potravinářský veletrh v Brně dává hostí i finále soutěže mladých odborníků v oblasti gastronomie. Šestnáctý ročník Gastro junior ukazuje, že mezi „juniory“ roste starším kolegům silná konkurence. Své umění zde představuje na devadesát soutěžících v oborech kuchař, cukrář a číšník. Akci organizuje brněnská Střední škola potravinářská a služeb. Každý den, až do 6. března, tak mohou návštěvníci veletrhů nahlédnout pod juniorskou pokličku. V pátek se navíc dozví, který z „učedníků“ zasedne na pomyslný kulinářský trůn.

Připravit pokrm nebo cukrovinku během 45 minut není těžké jen pro laiky. I budoucí mistři gastronomického umění bývají nervózní. Musí totiž obstát před vyhlášenými tuzemskými odborníky. Celý den jsou pod drobnohledem poroty a početného obecenstva. „Připravoval jsem se půl roku dopředu. Každý den, i mimo školu a praxi, stále jsem trénoval, tak snad to dobře dopadne,“ shrnul svou přípravu Erik Mitlehner ze Středního odborné školy a Středního odoborného učiliště v Poličce, který soutěží v oboru číšník.

„Cílem soutěže je především zhodnotit schopnosti a dovednosti žáků,“ uvedl ředitel soutěže Ladislav Černý, který je zároveň ředitelem Střední školy potravinářské a služeb v Charbulově ulici v Brně. „Pokud soutěžící uvidí, že je o jejich obor dostatečný mediální zájem, může je to dále motivovat v jejich práci a kariéře,“ dodal Černý.

Vybrat ty nejlepší z nejlepších mladých tvůrců kulinářství z více než čtyřiceti škol nebude pro porotu rozhodně jednoduché. Jen v oboru kuchař mohou totiž rozhodovat maličkosti. Kromě očekávaných kritérií, jako je chuť, vzhled a vůně pokrmů, je pro porotu důležitá také technika přípravy. „Sledujeme hygiena pracoviště a potravin, ale také třeba ekonomiku práce. To znamená, že každý pokrm by měl být rentabilní,“ uvedl předseda kuchařské poroty Vladimíř Picka. Rozhodovat však může i samotná volba surovin, ze kterých je pokrm připraven, hledisko sezónnosti či správná volba regionální kuchyně.

Suroviny z našeho regionu tak vhodně zvolila Lucie Dědková ze Střední odborné školy Josefa Sousedíka ve Vsetíně: „Krvavý steak jsem doplnila slaninou s cuketou, rozmarýnem a švestkou namočenou ve slivovici.“