Kuřimská Nová Ves dostala peníze, o které je připravila chyba statistiků

Kuřimská Nová Ves - Kuřimská Nová Ves, kterou připravil Statistický úřad o dotace, dostala po letech přes půl milionu korun. Ministerstvo financí tak uznalo chybu statistiků, kteří špatně spočetli novoveské občany a obec kvůli ní dva roky dostávala méně peněz. Teď už je má na účtu a starostka se těší, že z nich zaplatí část úvěru nebo opravu silnice. Sama dnes říká, že kdyby jí nepomohl ombudsman, neví, co by si počala.

Ministerstvo financí posílalo malé obci na Tišnovsku dva roky po sobě méně peněž než mělo. Mohli za to zkreslené podklady Českého statistického úřadu, který špatně spočetl počet obyvatel žijících v obci a zreslil tak částku, kterou měla dostat z daňových výnosů do rozpočtu.

Chyba nastala, když se v letech 2005 a 2006 k pobytu v obci se zhruba 120 obyvateli přihlásilo 33 Ukrajinců. "Statistický úřad je nepřipočetl ke stávajícím obyvatelům, přestože měl. A když se ale Ukrajinci odstěhovali, tak nám je zase odečetl. To znamená, že je odečetl vlastně dvakrát. Najednou jsme podle nich měli 87 obyvatel ve vsi,“ vysvětluje starostka obce Věra Mašková (nestr.). Obec tak administrativní přehmat připravil o čtvrtinu obyvatel a z těchto čísel vycházelo ministerstvo financí při rozdělování peněz.

Věra Mašková (NEZ.), starostka Kuřimské Nové Vsi (zdroj: ČT24)

O nápravu žádala obec už dříve, do prosince loňského roku neúspěšně. Český statistický úřad ani cizinecká policie, která mu při soupisu obyvatel dávala podklady, nechtěly žádné pochybení uznat. Před půl rokem na případ  upozornil média ombudsman Otakar Motejl. A díky němu ministerští úředníci nakonec obci vyhověli. „Ministerstvo financí věc prošetřilo a uznalo, že obec má na peníze nárok. Obci Kuřimská Nová Ves poslalo dotaci jako kompenzaci této ztráty, “ potvrdila České televizi Zuzana Chocholová z tiskového oddělení ministerstva financí.

Na účet Kuřimské Nové Vsi tak před nedávnem přibylo přesně 527 tisíc korun jako mimořádná dotace, která má kompenzovat ztrátu z let 2007 a 2008.

Dotaci přitom ministerstvo posílá už podruhé. Poprvé peníze poslalo loni v prosinci, čtyři dny před koncem roku 2009. Obec by ale musela peníze utratit do konce roku, což nebylo prakticky možné. Proto dotaci poslala starostka Věra mašková zpátky a čekala, že ji ministerstvo pošle letos znovu, jak přislíbilo. To se teď také stalo.

"Kdyby se do problému nevložil ombudsman, nevím, jak by to dopadlo.
Starosta malé obce toho příliš nezmůže. Předtím jsme bojovali s místostarostou sami a připadali jsme si bezmocní. Náš hlas ale nebyl dost silný," vzpomíná starostka Věra Mašková. Vedení obce se těší, že bude mít dost prostředků, které dosud chyběly třeba na opravu silnice nebo na doplacení úvěru. Ten si musela radnice vzít v době, kdy bojovala s ochuzeným rozpočtem.