U soudu stojí Josef Tichák obviněný ze zabití tří lidí při nehodě

Kroměříž - Kroměřížský soud dnes napodruhé odročil jednání s osmadvacetiletým mužem, který podle obžaloby pod vlivem návykových látek způsobil loni v červenci dopravní nehodu, při níž zemřeli tři lidé. Dvě dívky a jeden chlapec. Osudová havárie se stala na silnice z Holešova do Rymic. Ani okamžitý zásah policie bezprostředně po něhodě mladým lidem nepomohl. Zemřeli na místě neštěstí. Obviněný Josef Tichák, kterému hrozí až deset let za mřížemi, tvrdí, že za nehodu nemůže. Auto prý řídil někdo jiný. Neznámý člověk, který po nehodě z místa činu utekl.

Tichákova svědkyně k soudu nedorazila

Přestože všichni pozůstalí po obětech nehody očekávali rozsudek již dnes, nemohl jej soudce vynést. K soudu totiž bez jakékoliv omluvy nedorazila svědkyně obhajoby, která by zřejmě měla vypovídat v Tichákův prospěch. Náročné přitom bylo i dnešní jednání, které absolvovalo sedmnáct svědků. Všichni hasiči a policisté, kteří byli při tragédie na místě nehody. Tichák totiž stále tvrdí, že neznámý muž, který řídil, utekl po něhodě do kukuřičného pole. Hasiči a policisté, jeden po druhém, však odvyprávěli jediný příběh. Neznámého hledali v rojnici, s hasičskými stožáry, se policejním psem, ale marně. V polích se nikdo nenašel, ani se nenašly jakékoliv stopy, z nichž by se dalo vyčíst, že by se někdo v autě nebo polích pohyboval. „Opravdu vůbec nic. Ani náznak, že by se kukuřicí někdo prodíral,“ dodal jeden z vyslýchaných hasičů.

Vyšetřování tragické dopravní nehody u Rymic (zdroj: ČT24)

Tichákovu obhajobu považuje i po dnešku zmocněnec pozůstalých za účelovou. „Já posuzuji obhajobu tak, že je v dané věci účelová a dle mého názoru k těm pozůstalým velmi nekorektní. Všechna dnešní svědectví ukázala na vinu toho muže,“ prohlásil zmocněnec pozůstalých Antonín Foukal. I soudní znalec je přesvědčen, že je Tichák vinen. „Po konzultaci s technickým znalcem jsme došli k závěru, že opravdu obžalovaný řídil,“ vysvětlil soudní znalec Milan Votava.

Vše začalo popíjením alkoholu

Podle popisu policie celá tragédie začala večerním popíjením alkoholu. Když se v noci kolem druhé hodiny ranní osmadvacetiletý řidič vydal v autě s dvěma dívkami a jedním chlapcem, nikdo z nich nebyl schopen odhadnout, co se může stát. V Holešově se vozidlo pokusila zastavit a zkontrolovat hlídka městské policie. Řidič Meganu však na výzvu nereagoval a místo zastavení sešlápl plyn k podlaze. Vůz ve vysoké rychlosti vyjel z Holešova a pokračoval ve směru na Rymice. Pak ale udělal řidič za volantem osudovou chybu. Při průjezdu mírné zatáčky i díky vysoké rychlosti nezvládl její průjezd a vozidlo se dostalo do smyku. Po třiceti metrech vyletělo mimo silnici a bočně narazilo do pomníku obětem II. světové války. Auto se převrátilo na střechu.

V autě zůstala jen bezvládná těla

Na místo dopravní nehody jako první přijela hlídka Městské policie Holešov, která ihned přivolala záchranáře. Protože autu začal hořet motor, policisté jej uhasili. Poté na místo tragédie dorazili holešovští hasiči, kteří začali členy posádky vyprošťovat. Údajný řidič, dnes stojící před soudem, byl jako jediný mimo vrak vozidla.

Na zadních sedačkách byly bezpečnostními pásy připoutány obě dívky. Jedna dívka již byla mrtvá a nebylo ji možné pomoci. Druhou se snažili hasiči několik minut oživovat, ale snaha vyšla na prázdno a dívka se stala druhou obětí této tragické autonehody. Z předního sedadla hasiči vyproštili i mladého spolujezdec, shodou okolností Tichákova synovce. I u něho se hasiči pokoušeli o jeho oživení až do příjezdu zdravotnické služby. Následně byl těžce zraněný mladík přemístěn do sanitky a lékaři dál pokračovali v boji o jeho záchranu. Bohužel i on po třiceti minutách oživování zemřel.

Spekulace o pronásledování policií byl vyvráceny

Protože se objevily spekulace o tom, že strážníci mladé lidi v autě pronásledovali a mohou tak za havárii, nechal celou věc prošetřit starosta Holešova Zdeněk Janalík. Podle něj strážníci automobil až k místu havárie nepronásledovali. Na kamerách zjistili, že dotyční v Palackého ulici v Holešově rozbíjejí lahve. Potom nasedli do auta. Hlídka, která jela za nimi, je vyzvala majákem k zastavení. „Oni reagovali, přidali plyn a ujeli směrem na Rymice. Strážníci je se slabším vozem nepronásledovali a informovali republikovou policii. Když uviděli za městem záblesk, tak vyrazili k hořícímu vozu,“ doplnil Janalík.