V „národním“ zahrají Wagnera nejslavnější amatéři Japonska

Brno - Nejstarší amatérský orchestr z Japonska rozezní v pátek v devatenáct hodin budovu Mahenovy činohry. Kdo by však očekával exotické japonské rytmy a melodie, bude z části zklamán. Orchestr Wagnerovy společnosti totiž brněnskému publiku představí preludium k prvnímu dějiství opery Parsifal a Mahlerovu symfonii číslo pět. Zemi vycházejícího slunce zastoupí pouze skladba Ballata Sinfonica od skladatele Ikufube, který je také autorem hudby k japonskému filmu Godzilla.

Orchestr byl založen v roce 1901 jako jeden ze spolků při Univerzitě Keió v Tokiu, což jej činí nejstarším amatérským spolkem v Japonsku. V Evropě je už po deváté. V Brně však vystoupí vůbec poprvé. Zajímavostí je, že hudební těleso nebylo do Národního divadla pozváno, ale pronajímá si je. „Členové orchestru si přáli vystoupit v Brně,“ vysvětlil koordinátor akce Isao Takashima. Brno přitom nebude jediným místem, kam nejstarší japonští amatéři zamíří. Wágnerova společnost na svém turné vystoupí ještě ve Vídni a Budapešti.

Japonci se do Brna těšili. Hned dvěma členkám ansámblu se ale potvrdilo to, před čím je varoval japonský turistický průvodce. Legitimovali je totiž policisté, kteří jim neukázali své služební průkazy. Dívky se tak obávaly, že jde právě o popsané falešné policisty, kterých je v Česku podle příručky skutečně mnoho. Tentokrát měly Japonky štěstí. Jejich pasy po nich vyžadovaly skuteční policisté, kteří jen nedodrželi služební postup. Japonkám tak nezbylo nic jiného, než doklady předložit. I když se dlouho snažily policistům bránit a „opít je“ kartičkami z hotelu a studentskými průkazy. Nejistota „nacvičená“ z příručky v nich ale zůstala. „Je to škoda a dělá to špatné jméno městu i České republice,“ okomentoval incident Takashima.

Zkouška Orchestru Wagnerovy společnosti (zdroj: ČT24)