Jihlavské sportovní centrum vyzařuje azbest

Jihlava - Jihlavští sportovci už deset let upozorňují tamní magistrát na nevhodné zázemí. Budova ve sportovním centru Na Stoupách, kde pobývají i pětkrát týdně, byla postavena před čtyřiceti lety jako provizorní. Teď opraváři zjistili, že při stavbě byly použity i nebezpečné azbestové desky. A ty mají podle lékařů rakovinotvorné účinky.

Montovaná stavba byla postavena v sedmdesátých letech. Uvnitř jsou kabiny, sprchy, bufet. Zázemí je zastaralé a kapacitně nevyhovující pro současné potřeby sportovců. Navíc je v budově podle stavařů i nebezpečný azbest. „Azbest je velmi škodlivá látka. Při vdechování může způsobit rakovinu dýchacích cest,“ upozorňuje mluvčí hnutí Arnika Jihlava Jana Vitnerová. 

Azbest se může uvolňovat například bouchnutím dveří. Drobné částečky, které připomínají prach, se pak usazují na plicích. „Ty azbestové desky se používaly v konstrukčních materiálech nebo jako pomocné materiály pod kabely elektrického vedení,“ vysvětluje soudní znalec z oboru stavitelství František Kavina. 

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Atleti i fotbalisti už několik let žádají majitele budovy, magistrát Jihlavy, aby dřevěnou stavbu zboural a na přilehlém místě postavil nové zázemí. „Je to budova stará zhruba čtyřicet let a určitě nebyla postavena jako trvalá stavba,“ říká jednatel klubu Atletika Jihlava Jiří Göth. „Uspořádání bezpečnostní, organizační či hygienické je velmi špatné a budova vykazuje známky rozkladu,“ dodává mluvčí FC Vysočina Jihlava Miroslav Fuks. „Už několikrát úřad navrhoval demolici budovy, ale tahle věc se nikdy nestala prioritou a nedostala se do rozpočtu města,“ přiznává mluvčí jihlavského magistrátu Radek Tulis.   

Magistrát Jihlavy chce, aby hygienici provedli v budově měření. Teprve pak se rozhodne, co bude s objektem dál. Není vyloučeno ani jeho uzavření.