Genderové organizace si v Brně připomněly Mezinárodní den žen

Brno - Že Mezinárodní den žen už dávno není jen o chlebíčcích a karafiátech se snaží ukázat neziskové organizace v Brně už několik let. Dosavadní akce dnes završil celodenní happening jedenácti neziskovek jako Gender centrum, Stud nebo Nesehnutí na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity.

 Kromě přednášek a debat - například se spisovatelkou Markétou Pilátovou o ženách a politice v latinské Americe - si pro všechny oslavenkyně připravili mladí umělci a umělkyně z českých i slovenských univerzit provokativní video-art, interaktivní instalace a performance jako umělá prsa, na kterých naladíte rádio, koutek s názvem Den mužů nebo měřič pohlaví.

„Tyto akce pořádáme proto, aby Mezinárodní den žen nezapadl, on se setkává s takovým nepochopením u části veřejnosti i části politické reprezentace protože ten svátek byl zneužit komunistickým režimem k nabubřelým oslavám,“ říká Lucie Jarkovská z Gender centra. 
 
Celodenní oslavy stého výročí Mezinárodního dne žen večer zakončí organizátorky opět vtipně a s nadhledem - a to kulturně osvětovým kabaretem ve Starém Pivovaru.

Lucie Jarkovská, Gender centrum (zdroj: ČT24)