Před pěti lety vyhořela, teď sýpku na hradě Pernštejn poničil sníh

Pernštejn - Před pěti lety ničivý požár, koncem února zase zmrzlý sníh. Sýpka na hradě Pernštejn jakoby byla prokletá. Její rekonstrukce vyvrcholila koncem loňského roku a vyžádala si přes třicet milionů korun. Teď se počasí a živly postaraly o další vynucenou opravu. Bude stát dalších 300 tisíc.

Střecha sýpky podle kastelána hradu Zdeňka J. Škrabala neodolala koncem února náporu zmrzlého sněhu, který se sesunul ze sousedícího objektu a poničil velkou část střechy.

Oprava si vyžádá přibližně 300 tisíc korun. Dvě třetiny částky by měla uhradit pojišťovna. „Těch sto tisíc nám bude vytaženo z kapsy a mělo být použito na něco jiného,“ tvrdí nešťastně kastelán Škrabal, jenž peníze hledá také na rekonstrukci střech kočároven. I ty jsou v havarijním stavu. Sýpka i přesto dostane přednost. „Potřebujeme, aby se to opravilo rychle, za chvíli začíná sezóna a chceme, aby návštěvník nic nepoznal,“ doplnil kastelán.

Kastelán hradu Pernštejn mluví o poničené střeše sýpky (zdroj: ČT24)

V objektu vyhořelé sýpky po požáru vznikl mimo jiné společenský sál a nový depozitář. Po ničivé katastrofě, která hrad připravila o téměř 700 uměleckých předmětů, nechali památkáři všechny podobné objekty pojistit.

Také díky tomu jsou peníze na opravu. Týká se pouze střechy. Masa sněhu totiž naštěstí nepronikla do budovy a zůstala v půdních prostorách. Komplikací jsou ale rozlámané břidlice, které zamrzly do sněhu a jejich odstranění tak bude možné, až teploty vystoupají nad nulu.