Vlajku pro Tibet vyvěsily na jihu Moravy obce i školy

Brno, Zlín - Tibetskou vlajku dnes vyvěsila řada obcí, městských částí a magistrátů. Pozadu nezůstalo ani město Brno. Podle mluvčího Magistrátu Pavla Žáry vyvěšují zástupci města tibetskou vlajku už po čtvrté. V Brně se k podpoře Tibetu přidaly i některé školy. Jihomoravský kraj se letos k této symbolické podpoře připojil už po osmé.

Tibetskou vlajku dnes dopoledne vyvěsila  na zlínské radnici také primátorka Irena Ondrová (ODS). Vlajka tam poprvé  zavlála v roce 1997. „Vždycky, když vlajku vyvěšuju, tak si vzpomenu, že někde je zapomenutý kraj vysoko v horách, kde žijí úplně obyčejní lidé, kteří potřebují pomoc“, řekla dnes primátorka Zlína Irena Ondrová.

Vyvěšení tibetské vlajky se každoročně koná 10. března. V tento den si lidé na celém světě připomínají výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci, které vypuklo ve Lhase 10.března 1959. Povstání bylo krvavě potlačeno a Dalajláma byl donucen opustit Tibet a uchýlit se do indického exilu.

Vlajku Tibetu vyvěsily obce v Jihomoravském i Zlínském kraji (zdroj: ČT24)

Kromě Zlína se ve Zlínském kraji připojila k podpoře Tibetu vyvěším vlajky také města Vsetín a Uherské Hradiště. Na kroměřížské radnici ale vlajka chybí. Kroměříž už tradičně vlajku nevyvěšuje. „Myslíme si, že kdo chce Tibet podpořit, měl by jej podpořit sám, individuálně. Nepřísluší to podle nás úřadům“, uvedl mluvčí kroměřížské radnice Pavel Zrna.

Na Krajském úřadě Jihomoravského kraje mají názor podobný, a proto ani tam vlajka vyvěšena nebyla. Naopak městské části Brno-Jundrov nebo Brno-Komín se k akci nazvané Vlajka pro Tibet připojili už poněkolikáté.