Motosalon na dálku soupeří s pražským Motocyklem

Brno - Místo rušení veletrhy hned dva. Souboj výstavnických firem se spustil na poli motocyklů. Ve stejnou dobu se totiž koná brněnský Motosalon a pražská výstava Motocykl. Zatím se zdá, že vítězství je blíž spíše Brno.

Veletrh Motocykl tradičně pořádala pražská Incheba. Svaz dovozců automobilů ale před letošním ročníkem vypsal na pořadatele konkurz, ve kterém se radovaly Brněnské veletrhy. Brány Motosalonu se otevřely už včera. Incheba si ale v Praze uspořádala druhý vlastní veletrh.

Brno předběžně očekává větší návštěvnost – až padesát tisíc lidí, do Prahy by mělo za motocykly dorazit o dvacet tisíc méně lidí. Ve prospěch Brna mluví také hlavně garance svazu dovozců. Importéři nejvýznamnějších značek proto zamířili na jih Moravy. Vystavovatelé v Brně oceňují především velikost komfort moderního pavilonu P. „Je pravda, že běží souběžně brněnská i pražská výstava, pro nás jakožto pro značku byl tento prostor přijatelnější, reprezentativnější. Důležité je to i pro lidi. Je tu třeba více míst k parkování,“  vysvětluje brněnskou volbu marketingový zástupce firmy Honda Petr Hubáček.

Zatímco podle Incheby situace škodí oběma výstavám, Brněnské Veletrhy sebevědomě tvrdí, že  konkurence jim nevadí, nakonec prý rozhodne zákazník. „Neumím posoudit do jaké míry jsou vystavovatelé spokojení v Holešovicích, nebo do jaké míry budou spokojeni návštěvníci, ale ten trh to v budoucnu rozhodne, takže jsem přesvědčen, že ta výstava bude v budoucnu jen jedna,“ favorizuje jihomoravskou firmu Jaroslav Čepek z Veltrhů Brno.

Ještě paradoxnější by mohla být situace příští rok. Brněnské veletrhy totiž kvůli střídání míst budou Motosalon pořádat v pražských Letňanech. Pokud se Incheba znovu pustí i do Motocyklu, dočkáme se možná dvou veletrhů v jednom městě.