Popílek ze slévárny znepříjemnil lidem život

Brno - 600 000 korun pokutu vyměřila Česká inspekce životního prostředí firmě Feramo, která provozuje slévárnu v Brně Komárově. Podle výsledků analýz totiž kvůli starým technologiím z fabriky vylétal prach, který poslední dva roky každé léto zasypal rodinné domky v okolí. Firma Feramo tvrdí, že na konci minulého roku nechala ve slévárně namontovat nové filtry a letošní léto by se tak prý už problémy objevit neměly.

Černý popel přes noc zasypává vše, co není zakryté. Tak vypadala situace v srpnu loňského roku. Podle zpráv inspekce životního prostředí spadlo na obydlenou část Komárova za předminulý rok téměř 8 tun popílku. 
Do minulého roku měli místní jen podezření, že prach pochází z blízké slévárny. Pod tlakem obyvatel ale radnice začala hledat důkazy.

„Nechali jsme provést nezávislou analýzu, na jejímž základě bylo prokázáno, že je to spad, který nalezneme v odlučovačích slévárny. Byli jsme tam na návštěvě - odebrali jsme vzorky, odebrali jsme vzorky na ulici a nechali to porovnat,“ říká radní MČ Brno-jih Milan Potáček (nestr.).
 
Do slévárny se proto na nehlášené návštěvy vydávali inspektoři životního prostředí. Kvůli starým technologiím už firmě vypočítali tři pokuty. 
 
„Poslední kontrolou, která byla provedena v roce 2009 byl zjištěn špatný technický stav stávajících odlučovacích zařízení a vlastně na základě toho oddělení ochrany ovzduší uložilo pokutu ve výši 600 tisíc korun,“ upřesňuje ředitel České inspekce životního prostředí v Brně Jindřich Mikeš. 

Reportáž Evy Lípové (zdroj: ČT24)

Ředitel slévárny se odmítl k pokutě vyjádřit. Podle něj je už vše v pořádku, poslední filtry prý vyměnili v listopadu minulého roku.
 
Vedení radnice se závěry ale čeká až na jarní počasí, kdy se v minulých dvou letech začal vždy prach a popel objevovat. Zároveň chce přesvědčit krajskou hygienickou stanici, aby začala situaci v Komárově systematicky sledovat.