Plot u Horního můstku nad Macochou nebude. Ochranáři jsou proti

Vilémovice - Správa Chráněné krajinné oblasti Moravský kras dnes zamítla projekt na vybudování plotu u Horního můstku nad propastí Macocha. Oznámil to její vedoucí Leoš Štefka. Podle ochranářů by plot narušil krajinný ráz. Dvoumetrový plot chtěl před můstkem postavit podnikatel Jiří Tichopád, který měl v úmyslu vybírat zde vstupné. Můstek, tyčící se 138,7 metru nad Macochou, je v majetku státu.

„Přístupová cesta k Hornímu můstku má svůj jedinečný vzhled. V žádném případě jej nelze narušit tím, že tam postavíme plot,“ vysvětlil Štefka. Když nyní přichází turista od historické chaty Útulny na Horní můstek, otevírá se před ním okolní krajina. Ve výhledu by mu ale bránil dvoumetrový plot s brankou, v níž by podnikatel začal vybírat poplatky od přicházejících turistů.Tichopád argumentoval tím, že můstek je ve špatném technickém stavu a je nutné, aby na dění na něm dohlížel hlídač. Můstek ale vznikl již před 130 lety a nikdy hlídače neměl. Navíc posudek, který ochranářům dodal provozovatel můstku Správa jeskyní Moravského krasu, dokládá, že můstek byl před čtyřmi lety kompletně zrekonstruován a jeho nosnost je neomezená.

Horní můstek nad Macochou patří k nejatraktivnějším přírodním lokalitám na jihu Moravy. Podle hrubých odhadů jej ročně navštíví několik set tisíc turistů z celého světa. Za sporem o vstupné na Horní můstek je snaha obce Vilémovice vydělat na turistickém ruchu v krasu. Obec si tímto způsobem před 60 lety vydělala na plynofikaci. Pak byl můstek opět volně přístupný. Před několika roky přišla s návrhem vstupné zavést znovu. Patří ji totiž úzký pruh pozemku před můstkem, který tvoří část cesty. Když začala s výběrem vstupného, vznikly spory.

Vesnice proto cestu u můstku pronajala za sto tisíc korun na rok Tichopádovi. I on pak zavedl vstupné. Ohradilo se proti tomu mnoho lidí. Český klub turistů vyzval veřejnost, aby neplatila. U můstku vznikaly hádky a strkanice s výběrčími. Podnikatel od vybírání upustil a letos přišel s nápadem místo ohradit. Když jej v uplynulých dnech správa CHKO Moravský kras požádala, aby svoji žádost upřesnil a lépe zdůvodnil, materiály nedodal.