Moravanští se bojí, že v obci vznikne anonymní gigantický satelit

Moravany - Celé čtyři hodiny se včera večer dohadovali zastupitelé Moravan u Brna o nových domech, které mají v obci vyrůst. Z obce, kde žije jen něco málo přes tisícovku obyvatel, se má z vesnice stát město s výškovými domy. A to se starousedlíkům nelíbí. Chtějí sice rozšiřování obce, ale o rodinné domky, které nezničí vesnický ráz místa. Na rozdíl od developerů, kteří chtějí do katastru obce dostat několikapodlažní domy se stovkami bytů v lokalitě zvané Jabloňový sad.

Jabloňový sad je zatím pole. V blízké době by se ovšem měla lokalita zastavět rodinnými domky. Tak je to zaneseno i do územního plánu obce. Jenže společnost Embra Apartment chce ve vesnici stavět místo jednogeneračních rodinných domů třípodlažní bytovky s využitým podkrovím. A to se Moravanským nelíbí.

„Dneska byla developerovi schválena většina jednopokojových bytů, které obsadí mladí lidé. S nimi se potkáme tak akorát ve frontě na poště, ale při veřejným životě obce je tady neuvidíme. Ti lidé tam budou dva roky a budou hledat větší byty. Co takoví lidé přinesou obci, jejímu rozvoji,“ rozčilovala se jedna z obyvatelek Moravan Hana Krásová.

Reportáž Barbory Telferové (zdroj: ČT24)

Na čtyřech a půl hektarech má vyrůst 21 rodinných a 9 bytových domů. Dosavadní obyvatelé upozorňují na to, že ale chybí občanská vybavenost - zdravotní středisko, školka. Tedy známý problém mnoha vesnických satelitů. Navíc nevěří tomu, že firma dodrží limit daný územním plánem - maximálně 130 obyvatel na hektar.Podle starostky ale na tomto počtu bude obec trvat. My jsme jim dali tu podmínku dali, takže na tom budeme trvat," reagovala starostka obce Marie Barešová (ČSSD) na přípomínky obyvatel.

Dohady včera nakonec vyústily v menší vzpouru opozičních zastupitelů, kteří po dlouhých dohadech starostce vyslovili nedůvěru. „Paní starostka si bohužel všechno řeší sama, nikoho pořádně neinformuje a pak to takhle dopadá,“ odůvodnil rozhodnutí opozice Lubomír Šebela (KSČM). Proto se zastupitelstvo usneslo, že už nebude starostka nic podepisovat sama a veškerá její rozhodnutí bude muset potvrdit i místostarosta Vilém Pařízek (KSČM).