Ivančicko dostalo obří dotaci na stavbu kanalizace

Ivančice - Obyvatelé Ivančic a Oslavan se díky evropské dotaci ve výši 740 milionů korun dočkají nové kanalizace. V plánu je postavit nebo zrekonstruovat asi 20 kilometrů této sítě a modernizovat tamní čistírnu odpadních vod.

Na Ivančicku stav kanalizační sítě dlouhodobě nevyhovuje, například lidé z Oslavan musejí své odpady vypouštět do septiků. Jen tam se k nové kanalizaci v budoucnu připojí na tisíc obyvatel. „Kanalizace a vodovody budou zčásti zrekonstruovány a zčásti postaveny zcela nové. Tím významně přispějeme k tomu, aby bylo životní prostředí zase o něco lepší,“ říká místostarosta Oslavan Svatopluk Staněk (ČSNS). Svazek vodovodů a kanalizací, který je investorem celé stavby, navíc počítá s tím, že stávající čistírnu odpadních vod v Oslavanech přebuduje na místo, odkud bude splašková voda směřovat do centrální ivančické čističky.

Peníze získal svazek z Operačního programu Životního prostředí pro roky 2007-2013, jedná se pro něj přitom o největší přísun peněz v jeho historii. Podmínkou pro dotaci bylo připojení více než dvou tisíc obyvatel Ivančic, Oslavan, Nových Bránic a Moravských Bránic. Vedle toho se počítá s kompletní přestavbou čističky odpadních vod v Ivančicích. „Využijeme stávajícího areálu, nepočítáme s tím, že bychom ho rekonstrukcí nějak rozšiřovali, rekonstrukce přijde na 156 milionů korun", vysvětluje předseda svazku Pavel Dočkal.

Ivančicko získalo peníze na rekonstrukci kanalizace a čističky odpadních vod (zdroj: ČT24)

V současné době jsou dokončovány projektové přípravy na samotnou stavbu. Už také běží výběrové řízení na firmu, která se velké zakázky ujme. Podle plánu by měly první práce začít už letos na podzim.