Brněnský primátor zablokoval připomínky městských části k přestavbě železničního uzlu

Brno - Brněnský primátor Roman Onderka smetl ze stolu připomínky městských částí Židenice, Maloměřice a Obřany, které nesouhlasily s přestavbou železničního uzlu. Využil tak svého nového práva, které má od loňska ve Statutu města Brna, a které mu umožňují námitky městských částí zrušit. Při projednávání nového územního rozhodnutí přestavby železničního uzlu, se tak jimi úředníci už nemusí vůbec zabývat.

Materiál nazvaný Stanovisko primátora města Brna k pokračování územního řízení o umístění stavby Přestavba železničního uzlu Brno, v němž jsou námitky městských části anulovány, dnes schválila Rada města Brna i přes odpor Strany zelených a strany Brno2006. „Je to hození přes palubu všech lidí, kteří bydlí v blízkosti renovovaných tratí,“ okomentoval rozhodnutí rady Martin Ander (SZ).

Podle Andera námitky Židenic, Obřan a Maloměřic byly relevantní a směřovaly hlavně proti hlučnosti plánovaných železničních tratí. Teď tyto námitky zůstanou nevyslyšeny.

Jenže podle statutu, má na takový krok primátor právo. „Statut naprosto správně dává pravomoci vyjadřovat se k územnímu řízení u akcí celoměstského významu městu Brnu. Proto je zcela logické, že připomínky, které dříve předložily městské části, byly přehodnoceny a vzaty zpět,“ vysvětlil postoj vedení Brna náměstek primátora Oliver Pospíšil (ČSSD). Podle něj námitky městských částí nebyly odůvodněné a díky jejich anulování se schvalovací proces k přestavbě železničního uzlu výrazně usnadní.

Původní územní rozhodnutí k plánované výstavbě železničního uzlu v Brně zrušil v roce 2008 Krajský soud právě kvůli tomu, že se úředníci dostatečně nevypořádali s námitkami obyvatel městských částí. Podle soudu magistrát v územním řízení poškodil práva lidí. A tak se muselo projednávat územního rozhodnutí znovu, k čemuž došlo zhruba před měsícem, 10. března. Tentokrát však má město v rukou silnou zbraň: změnu ve svém Statutu starou asi rok. Podle ní smí totiž primátor jako zástupce všech městských částí u staveb celoměstského významu, využít právo „veta“. A toho Roman Onderka využil.