Mladí truhláři se utkali v netradiční soutěži

Hodonín - Také nedostatkové řemeslo truhláře má své mladé naděje. Dnes to bylo vidět v Hodoníně. Na soutěži truhlář junior tam své dovednosti při práci se dřevem kromě domácích adeptů truhlařiny poměřili i jejich kolegové ze Slovenska.

Několik kousků dřeva, nákres soutěžního výrobku a hlavně šikovné ruce a maximální nasazení obou členů týmu. Takové dnes byly přísady úspěchu pro účastníky soutěže truhlář junior. V dovednostní soutěži se utkalo 12 truhlářských dvojic. „Jedná se jenom o praktické provedení prací a žáci mají pět hodin na to, aby dospěli k hotovému výrobku,“ vysvětlil Jiří Pliska, zástupce ředitele pořádající Integrované střední školy Hodonín.

Důležitá ale není jenom rychlost, v truhlařině může i každá malá chyba totiž znamenat nejen zkaženou kuchyňskou poličku, ale dnes také konec nadějím na vítězství. „Je to nezvyk, pracujeme v úplně jiné dílně, než u nás a času také není mnoho,“ řekl slovenský soutěžící Denis Daniel.

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Aby domácí učni z Hodonína nebyli ve výhodě, pečlivě utajené zadání poskytla nezávislá komise. Ta také už hotové výrobky podrobila důkladné kontrole. „Tím hodnotícím kritériem bude v první fázi to, jestli ten výrobek je zcela zhotoven, úplně ve stoprocentní podobě podle výkresové dokumentace,“ uvedl vedoucí komise Jaroslav Pijáček.

Dnešní soutěž byla součástí dne řemesel. Kromě vybrání nejlepších mladých truhlářů měla také pomoci nalákat k přehlíženým učňovským oborům žáky základních škol. To se nedávno pomocí stipendií částečně podařilo už Jihomoravskému kraji. Na podporované obory se totiž přihlásilo o deset procent více žáků než loni.